Η ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που γνώρισε η Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα, της κρίσης του `Ανατολικού ζητήματος`, παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός Ρώσου ιστορικού, με την αξιοποίηση πλούσιου αρχειακού υλικού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Με ιδιαίτερη έμφαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας, με εκτεταμένες αναφορές στα ονόματα των πρωταγωνιστών της εποχής και τη δράση τους, με βαθιά γνώση της εσωτερικής πολιτικής σκηνής της χώρας μας, ο συγγραφέας Σεργκέι Τσεχμίστρενκο καταγράφει με επιμέλεια βυζαντινού χρονικογράφου την εξέλιξη της κρίσης τόσο στο εθνικό κέντρο, όσο και στις επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ελληνικό πληθυσμό που περίμεναν την απελευθέρωσή τους.
Παράλληλα, ο αναγνώστης παρακολουθεί τον διπλωματικό πόλεμο που διεξάγεται άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο, προκειμένου κάθε μεγάλη δύναμη της εποχής να διαμορφώσει το κατάλληλο εκείνο περιβάλλον, από το οποίο θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.
Ένα βιβλίο για το `Ανατολικό ζήτημα` το οποίο καθόρισε επί δεκαετίες την ελληνική πολιτική ζωή και, παρ` όλα αυτά, παρέμεινε άλυτο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους, τον επόμενο, 20ό αιώνα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]