Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, τα συστήματα διασφάλισης-διαχείρισης της ποιότητας, τα πρότυπα της σειράς ISO 9000, ISO 14OOO και HACCP, την εφαρμογή των αρχών της Ολικής Ποιότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, τις σημαντικότερες τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας, τους δείκτες ικανοποίησης των πελατών-καταναλωτών, τη συγκριτική προτυποποίηση-αξιολόγηση (benchmarking) κ.ά.
Η αναθεωρημένη έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες του δημόσιου τομέα της χώρας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης υπό το πρίσμα των ραγδαίων μεταβολών στην κοινωνία και την οικονομία. Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, μια έννοια κατά πολλούς υποκειμενική, υπόκειται σε συνεχείς βελτιώσεις και προσαρμογές.
Η παραμετροποίηση και η υιοθέτηση των αρχών της δεν μπορεί παρά να αποτελεί βασική προτεραιότητα των διοικητικών στελεχών και των ληπτών αποφάσεων σε μια χρονική περίοδο όπου οι χαοτικές θεωρίες αναζητούν τρόπους παρουσίας και επιβολής. Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας αναδεικνύεται μέσα από την παρούσα έκδοση ως ένα σύγχρονο "μοντέλο διοίκησης", του οποίου η επιτυχία εξαρτάται από την ορθολογική και αποτελεσματική επίτευξη του συνδυασμού όλων των συντελεστών παραγωγής μιας οικονομικής μονάδας.
Φιλοδοξία του συγγραφέα είναι το βιβλίο να αποτελέσει εφαλτήριο και βήμα εκτενών συζητήσεων και προβληματισμού μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των διοικητικών στελεχών, ώστε οι θεμελιώδεις αρχές της ΔΟΠ να τύχουν άμεσης εφαρμογής από τις επιχειρηματικές μονάδες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.