Ένα σημειολογικό "παραμύθι", που αφηγείται την αγωνία του σκεπτόμενου ανθρώπου να ανακαλύψει, πέρα και πίσω από τα στοιχεία που η παράδοση και η ιστορία τού κληροδότησαν, την αλήθεια της τέλειας γλώσσας.
Ο Έκο ταξιδεύει από τον Κήπο της Εδέμ ως τον πύργο της Βαβέλ, από την Αίγυπτο ως την Αρχαία Ελλάδα και την Κίνα, για να φτάσει, από τα ιδιώματα του πολυτάραχου Μεσαίωνα και τις μελέτες της Αναγέννησης μέχρι τις σύγχρονες γλώσσες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του μέλλοντος.
Οι στοχασμοί γύρω από τη γλώσσα του Αδάμ, την τέλεια γλώσσα, καθώς και την ικανότητα κάθε γλώσσας να αποδώσει τα νοήματα μιας άλλης, παρασύρουν στη δίνη τους τόσο τον ειδικό όσο και το λιγότερο ειδικό αναγνώστη.
Με κεντρικό άξονα την ευρωπαϊκή κουλτούρα, το βιβλίο αυτό αποτίει φόρο τιμής σε δεκάδες λόγιους και μελετητές, για τις προσπάθειες τους να χαρτογραφήσουν αυτή την περιπετειώδη πορεία της ανθρώπινης λαλιάς. Όσο για το ζήτημα της αναγκαιότητας μιας ενιαίας τέλειας γλώσσας, ίσως είναι προτιμότερο αυτό που, διά χειρός Έκο, συμβουλεύει ο Ivanov: "... να νοιαζόμαστε για τη διαφύλαξη των γλωσσών, όπως ακριβώς νοιαζόμαστε για την οικολογία".