Έχει δε και ύδωρ θαυμαστόν η Παπαράντζα
Από την ιστορία της ύδρευσης στην Καρδίτσα19ος - 21ος αιώνας
Επιμέλεια κειμένου: Κομπορόζος, Πέτρος || Λέκκα, Φωτεινή
Επιμέλεια σειράς: Λέκκα, Φωτεινή
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 22 εκ., 415 γρ., 120 σελ.
Περιγραφή

Το τόλμημα ανήκει στην αρχαιολόγο - μουσειολόγο και υπεύθυνη του τοπικού Μουσείου Πόλης, κ. Φωτεινή Λέκκα, με συνεργασία του Πέτρου Κομπορόζου και Χρήστου Καρελά. Με τη λέξη τόλμημα θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερη προσπάθεια που απαιτούσε η ανάληψη συγγραφής ενός τέτοιου πονήματος, όταν γνωρίζουμε ότι η τοπική αρχειακή έρευνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το βιβλίο είναι υπόδειγμα πλήρως τεκμηριωμένης μελέτης και πλαισιωμένης από ανάλογο φωτογραφικό υλικό. Έρχεται να συμβάλει στην τοπική έρευνα και στην ευρύτερη σύνθεση της τοπικής ιστορίας. Άλλωστε ο δήμαρχος κ. Χρήστος Τέγος στον πρόλογο σημειώνει: "Η σειρά με τον τίτλο Κείμενα για την ιστορία της Καρδίτσας στοχεύει, με τη μορφή θεματικών εκδόσεων, να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην τοπική ιστορική έρευνα". Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια και θα βρει μιμητές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο τόπος μας - μικρό ή μεγάλο χωριό, μικρό ή μεγάλο αστικό κέντρο- έχει ανάγκη από ανάλογη έρευνα, μελέτη και ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος. Στοιχεία, που αποκαλύπτουν την ταυτότητά μας και αναδένουν σταθερά το νήμα της ιστορικής συνέχειας...

Η εσωτερική δομή της ύλης του βιβλίου βοηθάει τον αναγνώστη, ώστε να αποκομίσει σαφή εικόνα και να κατανοήσει τους άοκνους αγώνες των τοπικών παραγόντων προκειμένου να εξασφαλισθεί σύγχρονη ύδρευση. Έτσι έχει στη διάθεσή του πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα κατά χρονολογική σειρά, ήδη από το 1869, οπότε η πόλη άρχισε να υδρεύεται από το κτιστό υδραγωγείο της Παπαράντζας έως το 1972, οπότε η πόλη υδρεύεται από την τεχνητή λίμνη του "N. Πλαστήρα". Άλλο σημείο αξιοπρόσεχτο επίσης είναι ότι στο χρονολόγιο αυτό που προτάσσεται έχουμε όχι μόνο την κάθετη ιστορική καταγραφή γεγονότων αλλά και την οριζόντια, δηλαδή τα παράλληλα "τεχνικά" γεγονότα στη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Όπως επισημαίνει στον πρόλογο της η Φωτεινή Λέκκα "ο στόχος της έκδοσης αυτής δεν είναι βέβαια να εξαντλήσει ιστορικά το θέμα, αλλά να ενθαρρύνει συνθέσεις και προσεγγίσεις από αναγνώστες λιγότερο ή περισσότερο ευαισθητοποιημένους στην τεχνική και κοινωνική ιστορία της Καρδίτσας, και όχι μόνο". Διατρέχοντας λοιπόν τις σελίδες του βιβλίου με πλήθος φωτογραφιών, σκίτσων, διαγραμμάτων, παλαιών εγγράφων κ. άλ. κατανοούμε το μόχθο αλλά και το μεράκι των συντελεστών. Το αποτέλεσμα είναι αξιέπαινο και αξιομίμητο. Αισθητικά όμορφο και χρήσιμο.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00