Ερώτων λείψανα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-320-056-7
Ερμής, Αθήνα, 6/1997
Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
22 x 15 εκ, 186 σελ.
Περιγραφή

ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ (1838-1895)
Χιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στο Ναύπλιο κι έζησε στην Αθήνα. Η εγκύκλια μόρφωση του υπήρξε υποτυπώδης: με δυσκολία αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο. Νεαρός έγραψε αντιοθωνικούς στίχους κι επικρότησε την εξορία του βασιλιά (1862).
`Η ζωή του Παράσχου σαν το έργο του. Άνιση και πολυθόρυβη. Μεγαλόστομος, ενθουσιώδης, χωρίς έρεισμα, σπαταλούσε όσα του προσέφερε ο θαυμασμός των συγχρόνων του και περνούσε μέσα σε μια στιγμή από τη χλιδή στην απορία. Έμορφος, με επιβλητικό παράστημα και επιβλητική φωνή, ήταν για την κοινωνία του καιρού του το σύμβολο της ποίησης. Η έκδοση των ποιημάτων του στα ι88ι θεωρήθηκε εθνικό γεγονός`, γράφει ο Κ.Θ. Δημαράς στην Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τον `ανεπιφύλακτα ρωμαντικό ποιητή` της αθηναϊκής Σχολής.
Οι στίχοι του ακολουθούν την επικαιρότητα: η δημόσια ζωή και οι εφημερίδες αποτελούν την πρώτη ύλη της ποίησης του: πολιτικά γεγονότα, τρέχουσες ιδεοληψίες (όπως ο αντιευρωπαϊσμός), επέτειοι, γιορτές μα και ποικίλα συμβάντα του ιδιωτικού βίου περνούν άμεσα στα ποιήματα του - που γι` αυτό, ίσως, βρίθουν από αφιερώσεις σε φίλους και σε διασημότητες της εποχής. (Από την έκδοση)

Η σειρά `Ανθολόγος Ερμής` έχει τριπλό στόχο: Να κάμει προσιτούς, πρώτα απ` όλα στο ευρύ κοινό, τους ποιητές μας όσων τα έργα εκδόθηκαν παλαιότερα, αλλά σήμερα είτε μένουν ανέγγιχτα μέσα στη λήθη των αρχείων και των βιβλιοθηκών γιατί έχουν επανεκδοθεί μεν, αλλά ως βαρύτιμα `Άπαντα` είναι απλησίαστα, είτε έχουν γνωρίσει ανατυπώσεις - που αποκαλούνται `επανεκδόσεις` ή `νέες εκδόσεις`,- οι οποίες δεν παρέχουν τα εχέγγυα μήτε για την πιστότητα, μήτε για την καλή επιλογή των ποιητικών κειμένων που περιλαμβάνουν. Ο δεύτερος στόχος είναι να ανθολογηθούν νεοέλληνες ποιητές, παλαιότεροι και σύγχρονοι, που το έργο τους βρίσκεται βέβαια στην αγορά και έχει εκδοθεί με την φροντίδα που του πρέπει, - ωστόσο ήρθε η ώρα να ξανακοιταχτεί με καινούρια μάτια: Καρυωτάκης, λόγου χάρη, ναι, Εμπειρίκος, πάλι ναι, αλλά ποιος Καρυωτάκης συγκινεί σήμερα; και με ποια κριτήρια θα περισυνέλεγε ο ανθολογητής τα καλύτερα, για το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό, ποιήματα του Εμπειρίκου; Κι αλλιώς: σε ποιάν όψη της Ερωφίλης θα εστίαζε την προσοχή του ο αισθαντικός αναγνώστης της ποίησης, έτσι ώστε να προσπεράσει το ιστορικίστικο κοίταγμα και να έλθει σε άμεση επαφή με την λυρική ουσία της;
Τρίτος στόχος - ο πιο ζητούμενος! - είναι να φανερωθούν οι ποιητές που το έργο τους έμεινε παραγνωρισμένο έως άδικα υποτιμημένο μέχρι τις μέρες μας...


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Εισαγωγή του Πάνου Θεοδωρίδη
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Ασμάτων
Η Γυνή
Θέλω (Αυτοσχέδιον)
Εις Λεύκωμα Νέας Κόρης
Ζηλοτυπία (ασμάτιον)·
Βακχικόν
Εις τον Βραχίονα του Δημητρίου Γρίβα
Ο Μάιος
Προτίμησες
Η Άγνωστος
Πόθος
Ασμάτων
Ελεγείον [] Στρατηγού Μακρυγιάννη
Εις την Ημέραν των Γεννεθλίων μου (6 Μαρτίου)
Πρόσκλησης
Έρως
Μεσάνυκτα
Προς τους Ιταλούς
Ο Γέρο-Καπετάνος
Εις την Νεότητα
Τω Φίλω Α. Βαλαωρίτη
Τη Κυρία
Η Βενετία (άσμα τροβαδούρου)
Εις το επταετές Τέκνον [] Θεοδ. Ορφανίδου
Ελλάς και Δύσις
Γκομπινώ και Λουκιανού Αληθής Ιστορία
Ποιητής Έπαρχος
Το Συμπόσιον Οι Δύω Επαίται
Εις την Θάλασσαν της Σαλαμίνος
Εις την Θάλασσαν
Ελεγείον εις τον [] Όθωνα Α'
1821-1879
Αγία Λαύρα
Αθήναι (ΚΕ' Μαρτίου 1879)
Ελεημοσύνη (Πρώτη του Έτους)
Η Ελληνική Σημαία
Εις Δρομίσκον των Αθηνών
Εις τον Μάιον του ι88ι
Υπομονή
Αυγή εν Σκυθία
Εις το ωρολόγιον της Αγοράς
Εν Περιπατώ
Η Μάνα
Ε! και να ήμην Βασιλεύς
Τω Φίλω Β. Γαβριηλίδη
Εις Πτηνόν
Απάντησις προς την Ευρώπην
Ασμάτιον
Ο Γέρο-Δράκος
Άνθους Μνημόσυνον (Φιφής Σ. Μερκούρη)