Το Επιστήμη και Αλήθεια αποτελεί μια κριτική υπεράσπιση της θέσης ότι η επιστήμη είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε επινοήσει για να κατανοούμε τον κόσμο. Ο επιστημονικός ρεαλισμός - το βασικό νήμα που διατρέχει το βιβλίο - είναι η φιλοσοφική θέση που χαρακτηρίζεται από γνωσιακή αισιοδοξία. Δεν υποστηρίζει απλώς ότι η επιστήμη στοχεύει στο να ανακαλύψει την καθορισμένη και ανεξάρτητη από τον νου δομή του κόσμου, αλλά προσθέτει ότι εν γένει επιτυγχάνει σε αυτό τον σκοπό. Οι ώριμες και επιτυχημένες στις προβλέψεις τους επιστημονικές θεωρίες είναι καλά επικυρωμένες και προσεγγιστικώς αληθείς για τον κόσμο.
Τα δοκίμια που συνθέτουν αυτό τον τόμο έχουν γραφεί κατά την περίοδο 2000-2007 και εμπίπτουν σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τον επιστημονικό ρεαλισμό και την έννοια της αλήθειας. Η δεύτερη εξετάζει την φιλοσοφία της αιτιότητας. Η τρίτη αναδεικνύει κάποιους προβληματισμούς σε επιμέρους θέματα στη φιλοσοφία της επιστήμης, όσον αφορά την επιστημονική μέθοδο, τα θεμέλια της θεωρίας της εξέλιξης και τη φύση των μαθηματικών.
Το ανά χείρας βιβλίο συνιστά μια πρωτότυπη και συστηματική διερεύνηση καίριων και επίκαιρων προβλημάτων στη φιλοσοφία της επιστήμης. Διευρύνει τη συζήτηση για τον επιστημονικό ρεαλισμό και την αιτιότητα, προσφέρει καινοφανείς θεωρήσεις και επιχειρήματα και χαράζει νέες φιλοσοφικές διαδρομές και ευρύτερους ορίζοντες.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]