Εξερευνώντας την Ελλάδα
Φωτογραφίες 1898-1913: Συλλογή Hubert Pernot από το Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8154-57-5
Ολκός, Αθήνα, 11/2007
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 76.31 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
28 x 24 εκ, 1,956 γρ, 307 σελ.
Περιγραφή

Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό πανόραμα της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα, από τη σημαντική και αδημοσίευτη συλλογή του Γάλλου ελληνιστή Hubert Pernot που προέρχεται από τη "Βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης".

Ο Hubert Pernot (1870-1946), πρώτος καθηγητής στην έδρα του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδος-Γαλλίας, περιηγείται τον τόπο τη μεταβατική περίοδο 1898-1913. Η φωτογραφία υπήρξε το μέγα πάθος του, όχι μόνον ως συμπλήρωμα στις επιστημονικές του εργασίες, αλλά και ως πρόσφορο μέσον για να κινήσει με τρόπο άμεσο και υποβλητικό το ενδιαφέρον του κοινού. Καρπός λοιπόν των επισκέψεων και αποστολών του στη χώρα μας υπήρξε αυτή η εξαίσια φωτογραφική συλλογή που σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Το βιβλίο με τίτλο "Εξερευνώντας την Ελλάδα, φωτογραφίες 1898 -1913", αποτελεί μια μοναδική τοιχογραφία της Ελλάδας λίγο πριν τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται με τους Βαλκανικούς πολέμους, μια πραγματική εξερεύνηση του τοπίου και των κατοίκων του που αποτυπώνεται σε 300 σπάνιες φωτογραφίες, αυστηρή επιλογή από το σύνολο των 1286 κλισέ που απαρτίζουν τη συλλογή Pernot.

Η Αθήνα και ο Πειραιάς με τα περίχωρα, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια νησιά, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, αντιπροσωπεύονται επάξια. Το φωτογραφικό αυτό υλικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και εικαστικό ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνει την ελληνική παραδοσιακή κοινωνία των αρχών του 20ού αιώνα. Οι κάτοικοι των πόλεων και της υπαίθρου με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις εορταστικές τους συνευρέσεις. Ταυτόχρονα η επικαιρότητα της εποχής: οι Έλληνες στρατιώτες στο Μπιζάνι, τα παραπήγματα της Αθήνας, ο κρητικός καλόγερος με τα ρούχα του αντάρτη, οι ελληνικές αρχαιότητες, το αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η Δήλος, οι Δελφοί και οι ανασκαφές στην Κνωσό, αλλά και η σύγχρονη όψη των αστικών κέντρων, η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Πάτρα, το Ηράκλειο. Όλα δηλώνουν καλά τις εύστοχες και μελετημένες επιλογές του δημιουργού αυτού του αρχείου.