Το βιβλίο του Κράους είναι ο θρίαμβος της φυσικής ενάντια στο μεταφυσικό. Είναι η δόξα της γνώσης και της λογικής. Είναι η καταβαράθρωση του σκοταδισμού και του μύθου. Είναι ένα έργο βαθυστόχαστο και συνάμα απλό. Με ύφος γλαφυρό, μας εξηγεί, μας εκπλήσσει και μας αφήνει μια φανερή αίσθηση αδιόρατης υπαρξιακής ικανοποίησης.
Είναι μια πρωτοποριακή `ένεση` αναβίωσης σε έναν πανάρχαιο φιλοσοφικό και θεολογικό προβληματισμό. Το `Ένα Σύμπαν από το Τίποτε` προβοκάρει εισάγοντας νέα στοιχεία στη διαμάχη σχετικά με την ύπαρξη του Θεού και κάθε στοιχείου δημιουργίας.
`Ξεχάστε τον Ιησού...`, δηλώνει ο Κράους, `... τα αστέρια πέθαναν για να μπορέσετε εσείς να γεννηθείτε`.
... Ακόμη και ο τελευταίος άσος στο μανίκι των θεολόγων -το ερώτημα `γιατί το τίποτε και όχι το κάτι;`- συρρικνώνεται μπροστά στα μάτια μας, καθώς διαβάζουμε τούτες τις σελίδες. Αν το `Περί της καταγωγής των ειδών` ήταν το πιο θανάσιμο πλήγμα που κατάφερε η βιολογία στο υπερφυσικό, μπορούμε να εκλάβουμε το `Ένα Σύμπαν από το Τίποτε` ως το ισοδύναμό του στην κοσμολογία. Ο τίτλος σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει. Και αυτό που λέει είναι συγκλονιστικό. (Ρίτσαρντ Ντόκινς)
Μια θρυλική εξιστόρηση της σύγχρονης κοσμολογίας. Όπως αποδεικνύεται περίτρανα, τα πάντα στο Σύμπαν έχουν να κάνουν με το τίποτε - και τίποτε δεν έχει να κάνει με τον Θεό.
Ο Θεός δεν είναι απαραίτητος - ή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι περιττός.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]