[...] Την κάθε μυθολογική ενότητα τη χωρίσαμε σε τρία μέρη: Στο πρώτο, το και κυριότερο, δίνεται ο μύθος και οι κύριες παραλλαγές του σε μορφή ολοκληρωμένη και σε λόγο όσο γίνεται πιο ζωντανό, ώστε να μπορέσει το πλατύ κοινό να χαρεί όλη την πλούσια ομορφιά του. Το δεύτερο μέρος, καταχωρημένο στο περιθώριο της ενότητας, απαριθμεί τις αρχαίες πηγές που βοήθησαν τον σημερινό συντάκτη στην ανάπλαση του μύθου, ώστε να μπορεί εύκολα ο αναγνώστης, αν το θελήσει, να ανατρέξει σ` αυτές. Στο τρίτο, τέλος, μέρος ο μύθος σχολιάζεται διεξοδικά· μέσα σε άλλα, αναλύεται στα συστατικά του στοιχεία, ανιχνεύονται τα στερεότυπα θέματα, η τυχόν αναγωγή του σε αναμνήσεις πολέμων και μακρινών ταξιδιών, ή σε λαϊκά παραμύθια, ή και σε παλιά μαγικά και λατρευτικά έθιμα· διαγράφεται η συμβολή των ποιητών - επικών, λυρικών, τραγικών - στην ολοκλήρωση του μύθου και στη διαμόρφωση των ποικίλων παραλλαγών τέλος, σημειώνεται η ενδεχόμενη εκμετάλλευση του μύθου από την πολιτική προπαγάνδα. - Από το σχήμα αυτό σπάνια παρεκκλίναμε, όταν ειδικοί λόγοι το απαιτούσαν.
Το κείμενο συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση· παρόλο που από τους ελληνικούς μύθους έχουν εμπνευστεί αμέτρητοι καλλιτέχνες των μεσαιωνικών και των νεότερων χρόνων, κρίναμε σωστό να επιλέξουμε το υλικό μας αποκλειστικά από τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας· δεν ήταν τόσο η αφθονία της προσφοράς του ελληνικού κόσμου που έκανε περιττή την προσφυγή σε νεότερες δημιουργίες· πολύ πιο πολύ βάρυνε η επιθυμία μας, τον ελληνικό λόγο να τον συντροφέψει η ελληνική πάλι εικόνα, από τον ίδιο λαό και από το ίδιο πνεύμα γεννημένη. Η μαρτυρία των μνημείων της τέχνης είναι οπωσδήποτε πολύτιμη, ιδιαίτερα όμως όταν η παραλλαγή που δίνει δεν μας έχει παραδοθεί από καμιά φιλολογική πηγή.
Άλλα βοηθητικά στοιχεία της συγγραφής: γεωγραφικοί χάρτες, γενεαλογικά ηρωικά στέμματα, σχέδια και, στο τέλος κάθε τόμου, βιβλιογραφία και αναλυτικό ευρετήριο. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]