Διαβάζοντας το παρελθόν
Τρέχουσες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην αρχαιολογία
Reading the Past : Current Approaches to Interpretation in Archaeology (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Κούρκουλος, Νίκος
Επιμέλεια κειμένου: Κωτσάκης, Κώστας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8219-64-9
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 27.56 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 678 γρ., 322 σελ.
Περιγραφή

Το κύριο ρεύμα στην αρχαιολογία της δεκαετίας του `70, η «διαδικαστική αρχαιολογία», είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρότυπο των φυσικών επιστημών. Η τάση αυτή αμφισβητήθηκε, στη συνέχεια, από μια «μετά-διαδικαστική» αρχαιολογία που προτίμησε να ακολουθήσει τις ευρύτερες προοπτικές της ιστορίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας, επιμένοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πλαίσιο των συναφειών και το νόημα της συμπεριφοράς, καθώς και ότι όσοι ασκούν την αρχαιολογία οφείλουν να αναγνωρίσουν τις ιδεολογικές χρήσεις της.
Ο Ιan Hodder, κεντρική φυσιογνωμία της νέας κίνησης, υποστηρίζει σε αυτό το βιβλίο ότι όταν ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά των κοινωνιών του παρελθόντος, πρέπει να συνδυάζουμε το ενδιαφέρον για το νοηματικό πλαίσιο με την μελέτη τόσο των οικολογικών περιορισμών όσο και των οικονομικών και κοινωνικών διαδικασιών. Οδηγείται λοιπόν στην πραγμάτευση της συστημικής θεωρίας και των στρουκτουραλιστικών και μαρξιστικών προσεγγίσεων στην αρχαιολογία. Η μετα-διαδικαστική αρχαιολογία είναι κοινωνικά στρατευμένη και πολυφωνική: γιατί, αν τα υλικά κατάλοιπα μπορούν κατά κάποιον τρόπο να θεωρηθούν σαν κείμενα, τότε επιδέχονται πολλαπλές και διιστάμενες αναγνώσεις.
Ο Hodder πιστεύει ότι οι αρχαιολόγοι πρέπει να συνταιριάξουν ποικίλες οπτικές εάν θέλουν να ανταποκριθούν στο πολύπλοκο και αβέβαιο καθήκον τους: «να μεταφράσουν το νόημα των κειμένων του παρελθόντος στη σύγχρονή τους γλώσσα».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
2. Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
3. ΣΤΟΥΚΤΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
4. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
5. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
6. ΕΝΑ ΕΘΝΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΘΕΩΡΙΑ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
7. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ
8. ΜΕΤΑ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
9. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-08-26 16:14:43