Eλάχιστες πολεμικές αναμετρήσεις της παγκόσμιας ιστορίας υπήρξαν τόσο δραματικές όσο εκείνη ανάμεσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τον ισλαμικό κόσμο. Δύο μόλις χρόνια μετά τον θάνατο του Μωάμεθ, οι νεοφώτιστοι «πολεμιστές της πίστης» εξαπέλυσαν την πρώτη επίθεση εναντίον βυζαντινών εδαφών. Ακολούθησαν οκτώ αιώνες δραματικών πολεμικών συγκρούσεων προκειμένου οι μουσουλμανικές ορδές να κάμψουν την αντίσταση της ισχυρότερης χριστιανικής αυτοκρατορίας και να διαμορφώσουν μια νέα γεωπολιτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο η οποία σε γενικές γραμμές ισχύει μέχρι σήμερα.
Tο βιβλίο με τίτλο "Βυζάντιο εναντίον Ισλάμ" αποτελεί μια περιεκτική και διεισδυτική ανάλυση του αέναου αυτού πολέμου. Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι δύο κοσμοϊστορικής σημασίας νίκες των Βυζαντινών σε βάρος των Αράβων κάτω από τα "θεοφύλακτα" τείχη της Κωνσταντινούπολης, οι επικές ναυμαχίες για τον έλεγχο του Αιγαίου Πελάγους, η ευρείας κλίμακας βυζαντινή επιχείρηση για την ανακατάληψη της Κρήτης, αλλά και οι οδυνηρές βυζαντινές ήττες στον ποταμό Γιαρμούκ και στο Μαντζικέρτ, καθώς και η ύστατη μάχη για την κατάληψη της Βασιλεύουσας από τους μαχητές του Ισλάμ. Ταυτόχρονα, αναλύονται οι ενδογενείς παράγοντες οι οποίοι αποδυνάμωσαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και συνέβαλαν στην κατάρρευσή της περισσότερο απ` ότι η εχθρική επιβουλή. Επιπρόσθετα, ερευνάται η διαμόρφωση του σύγχρονου τουρκικού έθνους, ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ισλαμική προέλαση στη Μικρά Ασία και την τύχη του μεσαιωνικού μικρασιατικού ελληνισμού.
Tο βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερείς χάρτες και 22 θαυμάσιες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις πολεμιστών και πολεμικών μηχανών της περιόδου του διακεκριμένου εικονογράφου Χρήστου Γιαννόπουλου.