Ο Gregory Markopoulos ήταν από την αρχή της κινηματογραφικής του καριέρας ένας ερωτικός ποιητής του σινεμά. Υπήρξε επίσης ένας από τους πρωτοπόρους του New American Cinema. Αν σκεφτούμε τις μεγάλου μήκους ταινίες του με τη σειρά που γυρίστηκαν (και όχι προβολής τους), Twice a Man, The Illiac Passion, Himself as Herself, Galaxie, The Divine Damnation, Eros, o Basileus και τη μεταγενέστερη, Gammelion, μπορούμε να δούμε τη σταδιακή μείωση του αφηγηματικού ιστού, βλέπουμε, όμως (τα πορτρέτα του Galaxie αποτελούν εξαίρεση σ` αυτό), μια σταθερή αφοσίωση στο να ορίσει τον σωματικό και πνευματικό έρωτα στο σινεμά.
Στα τρία βιβλία του Gregory Markopoulos Χάος Φάος ΙΙ, Χάος Φάος ΙΙΙ και Βουστροφηδόν διατυπώνεται η θεωρία του για το σινεμά. Ακόμη και το ποίημά του Ακρόπολης γη είναι μια υπόμνηση, μια κωδικοποιημένη παρακαταθήκη προς τους `πιστούς` που μετέχουν των ιδεών του, να μην ξεχάσουν τις βασικές αρχές, να μην παρασυρθούν από τις `σειρήνες` του εντυπωσιασμού, της εμπορικότητας, της άσκοπης προσήλωσης στην αφηγηματικότητα, στην επανάληψη της πεπατημένης.
Τα κείμενά του είναι ένα κάλεσμα στην ανάμνηση της υψηλής αποστολής του κινηματογραφιστή και όσα αυτό κατά τον Gregory Markopoulos σημαίνει : υπομονή, επιμονή πάνω από την ένδεια, κριτική της κριτικής και της ιστορίας του σινεμά, αναζήτηση του προσωπικού ύφους, εργασία και επανανακάλυψη των βασικών στοιχείων που συνιστούν το ίδιο το κινηματογραφικό μέσον. Ο Markopoulos δεν συγχωρεί όσους συμβιβάζονται. Σαν ιερέας και απόστολος μιας νέας θρησκείας, ή σαν ένας ρομαντικός ποιητής που ο θάνατος τον κατατρέχει, στα κείμενά του φανερώνει την αγωνία να διασφαλίσει ότι οι αρχές που έθεσε και ο δρόμος που έχει χαράξει για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνοδοιπόρους του, θα είναι ξεκαθαρισμένες ότι θα έχει φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.
Τα γραπτά του, κείμενα προσωπικά και άλλα που διαβάστηκαν στο ακροατήριο με την ευκαιρία κάποιας προβολής ή παρουσίασης, φανερώνουν τις παραπάνω πλευρές του, αλλά και έναν καλλιτέχνη-`κατασκευαστή` που επινοεί, που αδιάκοπα αλλάζει και αναδιαμορφώνει τις συντεταγμένες του μέσου που υπηρετεί.
Το τρίτο βιβλίο, το Βουστροφηδόν, είναι το πιο συγκινητικό, το πιο προσωπικό και το πιο χαοτικό, με την ιδέα του για το Τέμενος σε πλήρη ανάπτυξη. Όλα τα επιχειρήματα του Markopoulos τελικά συνθέτουν το μεγάλο παζλ του νέου Σινεμά, του σινεμά για το σινεμά, και της συμμετοχής του Θεατή του 21ου αιώνα, μέσα από ένα υπερ-κείμενο μεσσιανικό, ένα μανιφέστο αποκαλυπτικού χαρακτήρα, τόσο ως προς τη γραφή όσο και ως προς το νόημα.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]