Όταν αναφερόμαστε στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ο νους μας πάει πρωτίστως στα αρχαία υλικά κατάλοιπα των προγόνων μας, τους ναούς, τα αγγεία και τα αγάλματα- σκεφτόμαστε τους Έλληνες φιλοσόφους και τα κείμενά τους· το αρχαίο θέατρο, τις κωμωδίες και τις τραγωδίες· τους περίφημους αστρονόμους και μαθηματικούς της αρχαίας Ελλάδας· την έννοια της δημοκρατίας. Πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Πολιτισμός είναι και πιο απλά πράγματα: είναι ο τρόπος ζωής, το πώς σκεπτόμαστε, το πώς αντιδρούμε, το πώς ντυνόμαστε. Και, φυσικά, το τι τρώμε.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της παραδοχής, φτιάχτηκε αυτό το βιβλίο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συλλογή συνταγών που δεν αξιώνει το κύρος μίας ιστορικής πραγματείας- σκοπός μας είναι να ανοίξουμε για τον σύγχρονο αναγνώστη μια κλειδαρότρυπα στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.
Αρκετές από τις σημερινές τροφές, όπως η πατάτα ή η ντομάτα, ήταν εντελώς άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες. Άγνωστα επίσης ήταν, σε όλους τους λαούς της Μεσογείου, το ρύζι, η ζάχαρη, το καλαμπόκι, ο καφές, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, το κακάο και διάφορα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά και πολλά άλλα. Επιπλέον, κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα σήμερα έχουν εκλείψει ή είναι δύσκολο να βρεθούν (εδώ έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα υλικά). Παρότι όλες οι συνταγές προέρχονται από την ανάγνωση των αρχαίων πηγών, στις σελίδες που ακολουθούν θα τις βρείτε προσαρμοσμένες, λίγο ή πολύ, στη σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται ο γευστικός χαρακτήρας που διέθεταν πριν από δύο ή δυόμισι χιλιάδες χρόνια.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]