Ένα βιβλίο αφιερωμένο εξ` ολοκλήρου στα manga, σε άλλη γλώσσα εκτός από τα Ιαπωνικά, θα φάνταζε πριν από μερικά χρόνια εικονική πραγματικότητα. Αυτό δε συμβαίνει βέβαια σήμερα που τα manga έχουν μεταβληθεί σε μέρος της καθημερινότητας μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό χώρο. Αλλά, ένα βιβλίο για τα manga στα ελληνικά, έχει οπωσδήποτε την ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία του.
Τα manga στην Ελλάδα εμφανίστηκαν με τρόπο ανάλογο με εκείνον που εμφανίστηκαν στην Αμερική: ως `υποκουλτούρα μέσα στην υποκουλτούρα`, ως ιδιαιτερότητα μιας ομάδας που διαφοροποίησε τις προτιμήσεις και τη στάση της από την υπόλοιπη κοινότητα των αναγνωστών κόμικς. Επρόκειτο για μια ομάδα νέων ανθρώπων, κυρίως εφήβων που έστρεψε το βλέμμα της προς την Ιαπωνία, ως ιστορία, πολιτισμό, αισθητικές αντιλήψεις και τρόπο ζωής.
Η υποδοχή των anime στην Ελλάδα έπαιξε οπωσδήποτε πολύ σημαντικό ρόλο για την ευρύτερη αποδοχή των manga. To manga και anime Akira του Katsuhiro Otomo υπήρξε η οριακή, η εναρκτήρια ίσως στιγμή. Η παγκόσμια επιτυχία του Akira έκανε τότε ορισμένους θεωρητικούς των κόμικς να μιλήσουν για προσωρινό φαινόμενο . Η άποψη διαψεύστηκε κατηγορηματικά αργότερα, όταν τα manga κατέκλυσαν κυριολεκτικά την παγκόσμια αγορά και ακόμη συνεχίζουν με όλο και περισσότερες σειρές και τίτλους. [. . .]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]