Στην πεδιάδα του Μαραθώνα στα 490 π.Χ., 2.500 χρόνια πριν, έγινε μια μάχη που δε σηματοδοτεί απλώς την πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία των Περσικών Πολέμων - καθώς κατέρριψε για τους Έλληνες τον μύθο του αήττητου των Περσών. Είναι ένα γεγονός καθοριστικό για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Όπως είπε ο John Stuart Mill, `η μάχη του Μαραθώνα υπήρξε, ακόμα και για τη βρετανική ιστορία, σημαντικότερη κι από τη μάχη του Χέιστινγκς`.
Στη Μάχη του Μαραθώνα, ο Richard A. Billows ξεκινά την αφήγησή του με μια πλούσια και λεπτομερή επισκόπηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου προ του Μαραθώνα, αναπαριστά με μοναδική γλαφυρότητα την ατμόσφαιρα της εποχής, παρακολουθεί βήμα βήμα τα δραματικά γεγονότα της μέρας της μάχης, μιας μάχης που, αν είχε άλλη έκβαση, ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός πιθανότατα δε θα είχε ανθήσει - και η τεράστια επιρροή του στον δυτικό πολιτισμό δε θα είχε υπάρξει. Αν οι Αθηναίοι, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, δεν είχαν νικήσει τους Πέρσες στον Μαραθώνα...
Όμως, πως έγινε αυτή η ανατροπή;
Ο Billows εξετάζει, μεταξύ άλλων, την έννοια της `αριστείας` για τους Έλληνες και φωτίζει τα χαρακτηριστικά της εύρωστης και δημοκρατικής Αθήνας της εποχής του Κλεισθένη, της πόλης που, για πρώτη φορά στην ιστορία, ήταν σε θέση να συγκροτήσει στρατό αποτελούμενο από βαριά οπλισμένους πολίτες-οπλίτες, ικανό να συντρίψει το ελαφρά οπλισμένο περσικό πεζικό, παρά την αριθμητική του υπεροχή. Στους πρωταγωνιστές των γεγονότων περιλαμβάνεται ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης, ο πρώτος που αξιοποίησε στο έπακρο μια πλήρως εξοπλισμένη οπλιτική φάλαγγα, ο εμπνευστής της καινοτόμου στρατηγικής που εξασφάλισε στους Έλληνες τη νίκη ενάντια στον στρατό του Πέρση βασιλιά Δαρείου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]