Κινηματογραφιστής, συγγραφέας, παραγωγός, ιδρυτής του σημαντικότερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ των σκανδιναβικών χωρών -του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ελσίνκι DocPoint- ο Άρτο Χάλονεν δεν είναι μόνο ένας πολυδιάστατος δημιουργός· είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερωθεί στην τέχνη του ντοκιμαντέρ, που τη στηρίζει από το στάδιο της "ιδέας" μέχρι την ανάγκη μετάδοσή της στον κόσμο. Ο ίδιος ανιχνεύει μέσα από τις ταινίες του σχέσεις, συγκρούσεις, ήρωες, καταστάσεις, την ίδια μας την εποχή. Και συντονίζεται μαζί της, καθώς κάθε φορά που βρίσκεται πίσω από την κάμερα πειραματίζεται, εξελίσσεται, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του, ανατρέποντας τις αισθητικές και υφολογικές σταθερές του κινηματογράφου του, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης. Το έργο του, κοινωνικά αιχμηρό και ταυτόχρονα συγκινητικό και ανθρωποκεντρικό, μοιάζει με πολυεπίπεδο ψηφιδωτό. Σ` ένα πρώτο επίπεδο, σε εισάγει στον κόσμο του, σ` έναν κόσμο που μοιάζει φαινομενικά οικείος φαινομενικά οικείος και φιλόξενος, και τότε μόνο σου αποκαλύπτει ένα-ένα τα κρυμμένα επίπεδα, αυτά που ανατρέπουν την εικόνα, που σε σοκάρουν και σε προκαλούν να γίνεις ενεργός πολίτης. Η διεισδυτικότητα των σχολίων, η ποιητική διάσταση των εικόνων, οι πολλαπλές αναγνώσεις του έργου, η ποικιλία των θεμάτων, αλλά και η ετοιμότητα με την οποία καταγράφει την πολυπλοκότητα των γεγονότων, συνθέτουν τον ιδιότυπο κόσμο του Άρτο Χάλονεν. Έναν κόσμο που σκάβει κάτω από την αληθοφάνεια της πραγματικότητας και φέρνει στο φως τον εσωτερικό ουσιώδη πυρήνα της. Έναν κόσμο που "αποφλοιώνεται" σταδιακά, όσο διαρκεί η θέαση ενός ντοκιμαντέρ του. Ο Χάλονεν, έχοντας διανύσει χιλιόμετρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, από την Κούβα των μύθων ως τον "τόπο του ουρανού", το Θιβέτ, κι από τις άγριες πλαγιές του Κιργιστάν ως την εξωτική Μαλαισία, επιχειρεί μέσα από το έργο του να "ξεκλειδώσει" το μεγαλύτερο μυστήριο της φύσης: τον άνθρωπο, κυρίαρχο αυτής της γης και ταυτόχρονα έρμαιό της.
(από τον πρόλογο του Δημήτρη Εϊπίδη)
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος στον Άρτο Χάλονεν που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα (Θεσσαλονίκη 7-16 Μαρτίου 2008).
Περιλαμβάνονται τα κείμενα: "Η τέχνη του Χάλονεν" της Δέσποινας Παυλάκη, "Με θέμα τον Άρτο στην εξορία" του Peter Wintonick, "Η Κούβα που χάνεται" του Eero Tammi, "Ιερή μπίζνα" της Λίλυς Μ. Παπαγιάννη και κείμενα που αναφέρονται στις ταινίες: "Κάτι στο αίμα/Something in the Blood", "Ο ονειρευτής και η φυλή των ονείρων/A Dreamer and the Dreamtribe", "Κάρμαπα - οι δύο δρόμοι της θείας φύσης/Karmapa - Two Ways of Divinity", "Το καραβάνι των αστεριών/Stars` Caravan", "Ο άνθρωπος των βαρελιών/The Tank Man", "Κατακτητές της Κούβας/Conquistadors of Cuba", "Τα σκυλιά του Παβλόφ/Pavlov`s Dogs", "Η σκιά του ιερού βιβλίου/Shadow of the Holy Book".