Τα χαράματα της 20ής Μαΐου 1941 γερμανικά μεταγωγικά Ju 52 απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της ηπειρωτικής Ελλάδας για την αεραποβατική κατάληψη της Κρήτης, του τελευταίου ελεύθερου ελληνικού εδάφους. Η "Επιχείρηση Ερμής" προέβλεπε την αποστολή επίλεκτων μονάδων αλεξιπτωτιστών και αερομεταφερόμενων τμημάτων για τη γρήγορη κατάληψη των τριών αεροδρομίων (Μάλεμε Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου) και των σπουδαιότερων πόλεων στη βόρεια ακτή του νησιού.
Με την κατάληψη της νήσου οι Γερμανοί επεδίωκαν να αποκτήσουν μια σημαντική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα τους παρείχε τη δυνατότητα να διεξαγάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη μεριά, ο έλεγχος της Κρήτης παρείχε στο βρετανικό ναυτικό τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα σημαντικά λιμάνια της σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργήσει αεροπορικές βάσεις, από τις οποίες θα μπορούσαν να απειληθούν ζωτικοί γερμανικοί στόχοι. [...]
Ύστερα από ένα δεκαήμερο σκληρών αναμετρήσεων, η Μάχη της Κρήτης έληξε με "πύρρειο" γερμανική νίκη, με τεράστιες απώλειες της αφρόκρεμας του επίλεκτου σώματος των αλεξιπτωτιστών.
Η Κρήτη πλήρωσε τραγικό τίμημα για την αντίσταση στην εισβολή. Εμπρησμοί χωριών, συλλήψεις, εκτελέσεις και θηριωδίες είναι τα γερμανικά απάνθρωπα αντίποινα που ακολούθησαν.
Μέσα από τις σελίδες του "Ε-Ιστορικά", ιστορικοί ερευνητές παρουσιάζουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων και τις συνέπειές τους και δίνεται βαρύτητα στις προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών.
Περιέχονται τα κείμενα:
- Βάιος Καλογρηάς, "Η Μάχη της Κρήτης στο πλαίσικο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου"
- Βασίλης Μανουσάκης, "Η εξέλιξη των επιχειρήσεων κατά τη Μάχη της Κρήτης και οι συνέπειές της"
- Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος, "Τα γερμανικά αντίποινα της Μάχης της Κρήτης"
- Βαρδής Βαρδινογιάννης, "Στη Μάχη της Κρήτης"
- Μαρία Αλβέρτη, "Μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης"
- "Οι πρωταγωνιστές αφηγούνται..."