Το βιβλίο αναφέρεται στην εποχή μετά την επίθεση του κυβερνητικού στρατού ενάντια στις θέσεις όπου βρίσκονταν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον Αύγουστο του 1949.
Αν θα ήθελε κανείς ν` αναζητήσει το βασικό, το κύριο που μας προσφέρει αυτό το βιβλίο, θα έβλεπε να ορθώνεται μπροστά του ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος-λαϊκός αγωνιστής. Τον βλέπουμε στις 292 ημέρες να υποβάλλεται σε μια σωματική και ψυχική δοκιμασία που φτάνει ως τα έσχατα, που δεν έχει άλλα όρια, μα που δεν υποτάσσεται. Ταυτόχρονα, υποβάλλεται σε δοκιμασία χωρίς όρια και η πίστη στα ιδανικά, στις ιδέες που υπερασπίζεται, χωρίς και πάλι να υποκύψει.
Σ` αυτές τις 292 ημέρες, ο αναγνώστης περνά τις σελίδες γραμμή τη γραμμή, λέξη τη λέξη. Πλάι στις ημέρες είναι και οι νύχτες. Μέρες και νύχτες μαζί έχουν τις ώρες, έχουν τα λεπτά.
Γεμάτος αυτός ο χρόνος από συγκλονιστικές σκηνές, από κινδύνους, αλλά και μεγαλείο. Περπατάς μαζί με τους ήρωες του βιβλίου. Τους υπαρκτούς. Τους ολοζώντανους. Σε ασταμάτητη πορεία. Απ` τ` Άγραφα στο Πήλιο κι ύστερα στο Μαυροβούνι, στον Κίσσαβο, τον Όλυμπο και πάλι πίσω στο Πήλιο κι ύστερα στη μεγάλη πορεία προς το Γράμμο, ως το πέρασμα έξω από τα σύνορα της χώρας μας.