Τι είναι το συναίσθημα και πώς το αξιολογούμε;
Ποια είναι τα βασικά συναισθήματα και ποιες οι λειτουργίες τους;
Πώς η κουλτούρα ή η κοινωνική κατάσταση επηρεάζουν τα συναισθήματα που νιώθουμε και εκφράζουμε;
Διαφέρουν οι άνδρες από τις γυναίκες στην αντίληψη του συναισθήματος;
Πώς η ρύθμιση του συναισθήματος επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευεξία;
Ποια η λειτουργία των εκφράσεων του προσώπου στη διαπροσωπική και τη
διαομαδική επικοινωνία;
Σε αυτό το βιβλίο, οι Niedenthal, Krauth-Gruber και Ric απαντούν σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα γύρω από το συναίσθημα, συζητώντας και αναλύοντας τις κεντρικές σχετικές θεωρίες και μελέτες.
Με δεδομένο το έντονο πρόσφατο ενδιαφέρον για τη μελέτη του συναισθήματος και τις εφαρμογές αυτής της γνώσης στην Ψυχολογία και την Κοινωνική Ψυχολογία ειδικότερα, το εγχειρίδιο αναλύει πολύπλευρα τον κοινωνικό χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά του συναισθήματος. Αντί να τονίσουν μια από τις δύο κεντρικές προσεγγίσεις που θέλουν τα συναισθήματα είτε ως βιολογικά καθορισμένες ενδοπροσωπικές διαδικασίες είτε ως φαινόμενα απόλυτα συνυφασμένα με την κουλτούρα και τη γλώσσα, οι συγγραφείς αναλύουν την επιστημονική βιβλιογραφία με γνώμονα τη διαλεκτική σχέση ενδοπροσωπικών παραγόντων (του προσωπικού βιώματος) με παράγοντες της κοινωνικής κατάστασης.
Με απλή και κατανοητή γραφή, οι συγγραφείς πληροφορούν τον αναγνώστη σχετικά με την πλέον έγκυρη γνώση στη μελέτη του συναισθήματος. Ανάμεσα στα παιδαγωγικά-διδακτικά χαρακτηριστικά του τόμου συμπεριλαμβάνονται η χρήση παραδειγμάτων από την καθημερινή ζωή και από διαφορετικές κουλτούρες, η συνοπτική εισαγωγή και η περίληψη σε κάθε κεφάλαιο, η έμφαση σε πειραματικές μελέτες με την παρουσίαση γνωστών πειραμάτων.
Αυτά τα στοιχεία καθιστούν το παρόν ιδανικό εγχειρίδιο για τη διδασκαλία του συναισθήματος σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ψυχολογίας, αλλά και πολλών επιστημονικών κλάδων που έχουν επιδείξει πρόσφατα ενδιαφέρον για την κατανόηση και εφαρμογή ψυχολογικών θεωριών για το συναίσθημα. Οι απλοί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε ένα κομμάτι της σύγχρονης ψυχολογικής σκέψης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]