Στο μεσοδιάστημα σχολείου και πανεπιστημίου έφυγα, όπως πολλοί της γενιάς μου, και διέσχισα την Ευρώπη με ένα σακίδιο στην πλάτη και στόχο την Ασία, ωστόσο το χίπικο ταξίδι εξαντλήθηκε μέσα μου κάπου στην ανατολική Τουρκία. Ο πατέρας μου από την άλλη δεν θα μπορούσε ποτέ όχι απλώς να κάνει, αλλά ούτε να διανοηθεί κάτι παρόμοιο.
Ως συγγραφέας, ο Γκράχαμ Σουίφτ δοκιμάζει όλες τις δυνατότητες της ανθρώπινης έκφρασης, εισδύοντας με επιτυχία στο μυαλό και στην καρδιά ενός μεγάλου φάσματος από χαρακτήρες. Στο `Φτιάχνοντας έναν ελέφαντα`, το πρώτο του μη μυθοπλαστικό βιβλίο, η φωνή είναι πλέον δική του. Πρόκειται για μια πλούσια και πολυποίκιλη συλλογή από δοκίμια, πορτραίτα, ποίηση και συνεντεύξεις, που μας διαφωτίζουν για τα πάθη και τα κίνητρά του, τους φίλους και την οικογένειά του, τους συγγραφείς που τον σημάδεψαν όλα αυτά τα χρόνια. Συναντήσεις με τον Ρούσντι ή τον Ισιγκούρο, με παλαιότερους συγγραφείς και με σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας -που οι αναγνώστες των μυθιστορημάτων του αναγνωρίζουν και αγαπούν- το βιβλίο αυτό είναι και μια μοναδική συνάντηση ανάμεσα σε πατέρα και γιο, ανάμεσα στον συγγραφέα και τους νεότερους εαυτούς του, ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη και ανάμεσα σε φίλους.
Ιδιαιτέρως θα συγκινήσει τον Έλληνα αναγνώστη η εικόνα που ο Σουίφτ αποτυπώνει για την Ελλάδα από τις δύο επισκέψεις του, την πρώτη φορά ως τελειόφοιτος μαθητής το 1967 και αργότερα, ως φοιτητής, το 1974 στον Βόλο. Αρχή και τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Ένα βιβλίο για όσους αισθάνονται ότι το γράψιμο και το διάβασμα είναι ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]