Μετά από οκτάχρονη έρευνα και σκληρή εργασία, αφού ανάλωσα σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο μου για τον σκοπό αυτό, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να δημοσιοποιήσω το αποτέλεσμα των κόπων μου. Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο μου, το οποίο αφορά την ιστορία, την τοπογραφία και τη λαογραφία του Ρουμλουκιού και της Καμπανίας κατά την πρώιμη και τη μέση περίοδο της Οθωμανοκρατίας.
Σ` αυτόν τον τόμο προσπάθησα να συγκεντρώσω στοιχεία από τις πηγές και τη βιβλιογραφία που αναφέρονται στην περιοχή, ώστε, αφενός να καταγραφούν οι συνθήκες της ζωής των υπόδουλων υπό την οθωμανική διοίκηση και να φωτισθούν όσο το δυνατόν περισσότερες άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορικής διαδρομής, αφετέρου να αιτιολογηθούν και να ερμηνευθούν συγκεκριμένα κατάλοιπα και επιρροές, που συχνά καθορίζουν ακόμη τη σύγχρονη ζωή.
Με αυτή την έκδοση ευελπιστώ να συμβάλω, έστω κατ` ελάχιστο, στην πληρέστερη κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Ρουμλουκιού και στην ανάδειξη κάθε αξιοπρόσεχτου στοιχείου που θα μπορούσε ίσως να διαφωτίσει τους μελλοντικούς ερευνητές. Είναι γεγονός ότι κάθε έκδοση που αναφέρεται στην οθωμανική περίοδο είναι ίσως καταδικασμένη να αναθεωρηθεί σύντομα, αφού η έρευνα των οθωμανολόγων θα συνεχίζει να μας παρέχει νέα στοιχεία για τους σκοτεινούς αιώνες, που θα εμπλουτίζουν την εικόνα με καινούργια ιστορικά δεδομένα.
Ο αρχικός στόχος μου να κυκλοφορήσει το σύνολο της έρευνάς μου για την Οθωμανοκρατία τον Οκτώβριο 2012, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής, πραγματοποιείται εν μέρει. Τα κεφάλαια για την ύστερη Οθωμανοκρατία, δηλαδή για τη ζωή των υπόδουλων στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, για το μακεδονικό ζήτημα και για τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, για τα οποία έχω ήδη εργασθεί σημαντικά, προορίζονται να αποτελέσουν έναν επόμενο τόμο. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]