O γερμανός ζωγράφος Γκέοργκ Γκρος (1893-1959) εξαμερικάνισε, δηλαδή άλλαξε το όνομά του σε `Τζορτζ Γκρος`. Mε τα σχέδια, τις λιθογραφίες και τους ζωγραφικούς του πίνακες ασκεί σκληρή και οξυδερκή κριτική στη γερμανική κοινωνία της εποχής του, που γέννησε τον ναζισμό.
Tα πενήντα πέντε πολιτικά του σχέδια με τίτλο `Το πρόσωπο της άρχουσας τάξης` πρωτοεκδόθηκαν στο Βερολίνο το 1921 (αυτή την έκδοση αναπαράγουμε εδώ). Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μία αναλυτική βιογραφία του ζωγράφου, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του 20ού αιώνα.
Γράφει ο σύγχρονός του γερμανός συγγραφέας Κουρτ Τουχόλσκυ, που έφυγε από τη Γερμανία μαζί με τον Γκρος μετά την επικράτηση του ναζισμού: `Ποιο είναι το μυστικό του Γκρος; Δεν αντιλαμβάνεται μόνο, αλλά και μισεί. Το άλλο μυστικό του; Δεν απεικονίζει μόνο, αλλά δείχνει καθαρά τις μορφές, τις ξεσκεπάζει μέσα στον κόσμο τους`.
O Γκρος απαθανάτισε με τόσην επιτυχία την εποχή του, ώστε οι σύγχρονοί του τον έσυραν τρεις φορές στα δικαστήρια. Oι τρεις καταδίκες του αποτελούν και τη σπουδαιότερη και γνησιότερη τιμητική διάκριση που έλαβε στη ζωή του: η ανωτάτη αρχή έκρινε πως είχε σκοπεύσει σωστά και είχε πετύχει τον στόχο.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]