Η εννοιολογική προσέγγιση στην διαμόρφωση μιας επιστημονικής κοσμοαντίληψης ακολουθεί, κυρίως, δύο δρόμους που έχουν θετικιστικό ή ρεαλιστικό χαρακτήρα. Η θετικιστική αντίληψη για την πραγματικότητα, που απορρέει από "τους πολλούς που παρατηρούν, ερμηνεύουν, επικοινωνούν και συμφωνούν" και από τον διαϋποκειμενικό συμβιβασμό των αντιλήψεων για την πραγματικότητα, βάζει τον παρατηρητή να παίζει τον κεντρικό ρόλο. Αντίθετα, η ρεαλιστική άποψη δίνει έμφαση στην πεποίθηση ότι ο φυσικός κόσμος υπάρχει "εκεί έξω", αυτόνομα και ανεξάρτητα από την παρατήρηση, ή την συνείδηση του παρατηρητή.
Διερωτάται κανείς σήμερα, αν η ορθολογική λειτουργία, η οποία χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος του φυσικού κόσμου, αποτελεί θεμελιώδη ιδιότητα της Φύσης. Θα μπορέσει η λογική του homo sapiens, η οποία αντλείται κυρίως από τις εμπειρίες στις πολύ περιορισμένες χωροχρονικές κλίμακες της ανθρώπινης δραστηριότητας, να στεγάσει όλη την αλήθεια για την πραγματικότητα του φυσικού κόσμου και να συλλάβει στην ολότητά της την έννοια της ύπαρξης;
Τα βιβλία της σειράς "Tο Γίγνεσθαι" αναφέρονται σε σημαντικές έννοιες της κβαντικής φυσικής, των θεωριών της σχετικότητας και του χάους, και σε θέματα τα οποία αγγίζουν θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν στην ύπαρξη, την κοσμογονία και την κατανόηση των διαδικασιών που συντελούν στο γίγνεσθαι του κόσμου μας. Αυτό που επιχειρείται δεν αποτελεί απόπειρα πραγματείας σε επιστημονικά θέματα ή μελέτη για την θρησκεία και την σχέση της με την επιστήμη. Ο συγγραφέας δεν θεωρεί ότι είναι σε θέση να προβάλλει διεξοδικά επιστημονικά αποτελέσματα ή θεολογικές απόψεις και θέσεις.