Ιδιαίτερα καλαίσθητο δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) λεύκωμα "Το σκυριανό αλογάκι" με κείμενα πέντε έγκριτων επιστημόνων και πενήντα οχτώ έγχρωμες φωτογραφίες των μικρόσωμων σκυριανών ιππαρίων που δυστυχώς τείνουν να εξαφανιστούν.
Ο Πέτρος Κωνσταντινίδης, διευθυντής της Κτηνιατρικής Κλινικής Αθηνών που επισκέφθηκε τον Αύγουστο του 1896 τη Σκύρο, συνέταξε μια ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη (με το ύφος και τη γλώσσα της εποχής) έκθεση για τη φυσική κατάσταση και το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν τα αλογάκια.
Ο Νίκος Κρητικός, γεωπόνος-ζωοτέχνης του δήμου Σκύρου, αναφέρεται στην ιστορία και τις θεωρίες που υπάρχουν σχετικά με την προέλευσή του και περιγράφει τα σημερινά δεδομένα που προκύπτουν από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Γεωργίας και άλλων δημόσιων φορέων καθώς και επιστημονικών ιδρυμάτων, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και αφορούν το μέλλον της ιδιαίτερης αυτής μικρόσωμης φυλής των αλόγων της Σκύρου.
Το βιβλίο προλογίζει ο διεθνούς φήμης περιβαλλοντολόγος, καθηγητής David Bellamy ενώ οι διάσημοι οικολόγοι Alec N. Copland, καθηγητής κτηνιατρικής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Jeremy Mallinson, διευθυντής του Ζωολογικού Κήπου του Jersey εκφράζουν το θαυμασμό τους γι` αυτήν τη σπάνια ράτσα που έλκει την καταγωγή της από την αρχαιότητα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και από τους τρεις για τη μεγάλη σημασία του διεθνούς οργανισμού "Silva Project" που εδρεύει στην Κέρκυρα και ασχολείται ειδικά με την αναπαραγωγή και προστασία των σκυριανών ιππαρίων.