Στο ευρύτερο κοινό ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι είναι γενικά γνωστός για τις διάσημες όπερες `Κουρέας της Σεβίλλης` και `Γουλιέλμος Τέλλος`, με τις οποίες έχει άρρηκτα συνδεθεί. Εντούτοις, υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για τους οποίους ο συνθέτης αυτός έγινε γνωστός ως ο `κύκνος του Πεζάρο`.
Σε αυτό το βιβλίο δίνεται παραστατικά η πορεία και η συνολική διαδρομή του Ροσίνι, ξεκινώντας από τη μουσική του παιδεία, την κλίση του για το λυρικό θέατρο και την ικανότητά του στο βιολί, το τσέμπαλο και το κόρνο προτού καν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια. Επηρεασμένος και από τη γερμανική σχολή συνέβαλε ιδιαίτερα στην αναμόρφωση της όπερας, εστιάζοντας περισσότερο στην όπερα μπούφα, παρ` ότι το κοινό δεν εκτιμούσε ευθύς εξ αρχής τις αλλαγές που επέφερε. Η δόξα που γνώρισε στα θέατρα της Βενετίας και της Νάπολης τον ακολούθησε και στο Παρίσι, όπου μετακινήθηκε αργότερα.
Ποιον ρόλο έπαιξε η συνάντησή του με τον Μπετόβεν στην απόφασή του να εγκαταλείψει την Ιταλία; Ποια θέση είχαν στη ζωή του οι σύζυγοί του, η ντίβα Ισαβέλα Κολμπράν και, μετά τον θάνατό της, η Ολυμπία Πελισιέ; Και γιατί στα 37 του μόλις χρόνια βυθίστηκε στη μουσική σιωπή και δεν ασχολήθηκε πλέον με την αγαπημένη του όπερα, έχοντας συνθέσει μέχρι τότε ήδη 35 τέτοια έργα;
Τόσο η πρώιμη όσο και η μετέπειτα ζωή του εξετάζονται σε αυτό το βιβλίο με βάση τις πηγές, τις απόψεις των μελετητών και το υλικό που άφησε πίσω του ο ίδιος. Δίνεται επίσης πλήρης κατάλογος της εργογραφίας του, καθώς και βιβλιογραφία, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να ερευνήσει βαθύτερα. Κυρίως, αποτυπώνονται εύγλωττα η ζωή και ο χαρακτήρας του διάσημου μουσικού, οι σχέσεις του με τους άλλους, αλλά και το ζωηρό του πνεύμα, που τον καθιστούσε πάντοτε το επίκεντρο της προσοχής.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]