Τέχνη και παγκοσμιοποίηση
Από το μεταμοντέρνο σημείο στη βιοπολιτική αρένα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1534-3
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.92 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 545 γρ., 297 σελ.
Περιγραφή

Τι συμβαίνει στην τέχνη στις αρχές του 21ου αιώνα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη εικαστική σκηνή από τη γνωστή πλέον σε όλους μας παγκοσμιοποίηση. Στην παρούσα μελέτη, η ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Άντζελα Δημητρακάκη επιχειρεί μια θεωρητική προσέγγιση στο αρχικό ερώτημα παρακολουθώντας την άνοδο και την πτώση του μεταμοντερνισμού και την πολύμορφη επάνοδο πρακτικών που επικεντρώνονται στο κοινωνικοοικονομικό πεδίο.
Με τον τίτλο `Μεταθέσεις`, το πρώτο μέρος του δοκιμίου εξετάζει την ιδεολογική υφή του μεταμοντερνισμού ως την πρώτη περίοδο της σύγχρονης τέχνης με απόγειο τη δεκαετία του `80, τη μεταβατική δεκαετία του `90 και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της επιμελητικής αφήγησης μέσα από την έκθεση-σταθμό Documenta II (2002) για τη στροφή της τέχνης στην παγκοσμιοποίηση. Με τον τίτλο `Τάσεις, Απόπειρες, Υπερβάσεις`, το δεύτερο μέρος του δοκιμίου εξετάζει τις κοινωνικές πρακτικές του φακού (φωτογραφία και κινούμενη εικόνα), την ανάδυση ενός νέου αντικαπιταλιστικού φεμινισμού μέσα από την άνθιση του βίντεο-δοκιμίου, την πρωτοφανή έμφαση της τέχνης στην εργασία και τα κοινωνικά υποκείμενα που αυτή διαμορφώνει. Το δεύτερο μέρος ολοκληρώνεται με την εξέταση των αισθητικών, ηθικών και πολιτικών διλημμάτων που γεννά η άνθιση ενός κοινωνικά χρήσιμου έργου τέχνης, καθώς και η επίμονη `περιφρούρηση` της τέχνης στον συμβατικό θεσμικό χώρο της έκθεσης.
Απευθυνόμενη στο γενικό κοινό, καθώς και σε όσους διατηρούν στενότερους δεσμούς με τον εικαστικό χώρο, η παρούσα μελέτη καλύπτει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία της ιστορίας και θεωρίας της τέχνης. Επικεντρωμένη ως επί το πλείστον σε εξελίξεις στον διεθνή χώρο, η θεωρητική αυτή προσέγγιση στην τέχνη την εποχή της παγκοσμιοποίησης ενδιαφέρει ιδιαίτερα σπουδαστές, διδάσκοντες και ερευνητές.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Παγκοσμιοποίηση και η ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Μεταθέσεις
ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μεταμοντερνισμός: Η προηγούμενη μέρα
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Τα μεταβατικά '90s: Η δεκαετία που άλλαξε την τέχνη (ίσως)
ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Documenta II, 2002: Η έκθεση τέχνης, η επιμελητική αφήγηση και τα διλήμματα της μετάβασης από το μεταμοντερνισμό στην παγκοσμιοποίηση
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Τάσεις, Απόπειρες, Υπερβάσεις
ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κοινωνικές πρακτικές του φακού
ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Τέχνη και φεμινιστική πολιτική στην αυτοκρατορία: Τρία βίντεο-δοκίμια της Ursula Biemann
ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Το θέαμα και οι 'άλλοι': Εργασία, σύγκρουση και τέχνη την εποχή του παγκόσμιου κεφαλαίου
ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Το χρηστικό έργο τέχνης: Σχεσιακή αισθητική, διαλογική τέχνη, κοινωνική πρόνοια και αποκλίσεις
ΟΓΔΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αντί επιλόγου: Η ηγεμονία της εκθεσιακής λογικής και οι προκλήσεις του παγκόσμιου για τη σύγχρονη τέχνη
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-11-29 11:55:54