Ο Ετιέν Καμπέ ανήκει σε εκείνους τους κοινωνικούς μεταρρυθμιστές, που η αγάπη τους για την ανθρωπότητα είναι εξίσου απεριόριστη με την πίστη τους στη δύναμή τους να τη σώσουν, γράφει η Μαρία Λουίζα Μπερνέρι στο βιβλίο της `Περιήγηση στην Ουτοπία`.
Όταν ο Ετιέν Καμπέ έγραφε το έργο του `Ταξίδι στην Ικαρία`, η Ικαρία ζούσε πλέον στον απόηχο των χρόνων της αφάνειας. Η αλληλεγγύη, η ισότητα και η απόδοση της κυριαρχίας στη γενική Βούληση της κοινότητας, αργότερα δημογεροντίας, είχαν ξεπεραστεί. Οι Καριώτες είχαν εγκαταλείψει τη Λαγκάδα και την Κάμπα και ο τρόπος διαβίωσης και κοινωνικής συμπεριφοράς είχε αλλάξει.
Σίγουρα ο Ετιέν Καμπέ δεν είχε επισκεφθεί την Ικαρία και ίσως να μη γνώριζε ότι λίγους αιώνες πριν οι Καριώτες, στα χρόνια της αφάνειας, όπως γράφει ο Ιωάννης Μελάς, ζούσαν σχεδόν όπως ο ίδιος ο Καμπέ φανταζόταν την κοινωνία του.
Η εταιρεία Ικαριακών Μελετών γνωρίζοντας το έργο και την πορεία της ζωής του θέλησε να εκδώσει το βιβλίο του `Ταξίδι στην Ικαρία`, το έργο ενός οραματιστή ο οποίος τίμησε τον Ίκαρο επιλέγοντας το όνομά του, που είναι σύμβολο ταυτισμένο με την ελευθερία, για τον μεταρρυθμιστή της ουτοπικής γραπτής Ικαρίας του.
Η εταιρεία Ικαριακών Μελετών ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά:
Την Ηρώ Τσαρνά-Κόχυλα για την πολύ καλή μετάφραση του έργου από το γαλλικό πρωτότυπο, τον Μάκη Καβουριάρη για το επίμετρο του βιβλίου και τον Πέτρο Θέμελη για το συντονισμό και την εποπτεία.