Σχεδιασμός και διαχείριση βάσεων δεδομένων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-85122-7-6
Μπένου Ε., Αθήνα, 2009
2η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 37.11 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 1,004 γρ, 602 σελ.
Περιγραφή

Ο σχεδιασμός ακόμη και της πλέον απλής βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό αρχείων απαιτεί γνώση συγκεκριμένων κανόνων και τεχνικών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η συνέπεια όσο και η ακεραιότητα των καταχωριζόμενων στα αρχεία πληροφοριών. Όσον αφορά τη διαχείριση του περιβάλλοντος της βάσης καθώς και της επίδοσης του λογισμικού, εάν ο σχεδιαστής δεν υιοθετήσει συγκεκριμένους κανόνες ρύθμισης της σχεδίασης, πολύ σύντομα η βάση αποδεικνύεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία σχεδιασμού σύγχρονων βάσεων δεδομένων, αλγοριθμοποιώντας -όπου είναι δυνατόν- τα επιμέρους στάδια, ενώ, παράλληλα, προσφέρει όλη τη γνώση που απαιτείται για τη σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του συνολικού περιβάλλοντος της βάσης δεδομένων και στα τρία επίπεδα: λογικό, εσωτερικό και εξωτερικό σχήμα.

Στόχος είναι ο αναγνώστης να κατανοήσει τόσο τη θεωρία όσο και τις πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, ανεξάρτητα από τον υπό μηχανοργάνωση οργανισμό, καθώς επίσης και από εμπορικά πακέτα λογισμικού. Τα παραδείγματα, τις περισσότερες φορές, είναι πραγματικά και αναλύονται λεπτομερώς, έτσι ώστε ο αναγνώστης πολύ εύκολα να μπορέσει να τα ταυτίσει με το περιβάλλον του οργανισμού που τον απασχολεί.

Η ακρίβεια των εννοιών που υπεισέρχονται στο σχεδιασμό, καθώς και η σχετική ορολογία, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην κατανόηση της μεθοδολογίας του σχεδιασμού. Το βιβλίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα αυτό, ενώ, παράλληλα, κάθε ορισμός συνοδεύεται από πολλαπλά και ποικίλα παραδείγματα. Δοθέντος ότι η αγγλική ορολογία πολλές φορές αδικεί τις υποκείμενες έννοιες, καθότι αφήνει περιθώρια παρείσακτων όρων, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για την υιοθέτηση κατανοητή ς ελληνικής ορολογίας σε όλα τα επιμέρους στάδια του σχεδιασμού. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου, Εμμανουήλ Ι. Γιαννακουδάκης)