1988... Κάποιοι σκάβουν σε άγρια πλαγιά της Δυτικής Μακεδονίας.
"Σαν τι να ψάχνετε; Χρυσό;", τους ρωτά με απορία ο παπάς σιμοτινού χωριού.
"Κάτι πιο ακριβό...", απαντούν αόριστα.
Η γραφίδα πάει εβδομήντα χρόνια πίσω. Ψάχνει κι αυτή το "κάτι πιο ακριβό"· τη γέννηση και την πορεία ενός από αυτούς που τα απομεινάριά τους φυλακίστηκαν για χρόνια, κάτω από τις πέτρες της Μακεδονίας, περιμένοντας να βγουν στο φως του ήλιου, όπως χρυσάφι από ορυχείο.
"Γνώρισα τον αγωνιστή Σίμο Κερασίδη μέσα από πολλές αναφορές σε ιστορικές πηγές που αφορούσαν τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Κατοχής. Η ασυνήθιστή του προσωπικότητα και μια σειρά από κατορθώματα που έμοιαζαν κινηματογραφικά με παρότρυναν να τον αναστήσω, έστω και ελάχιστα, μέσα από τις σελίδες ενός μου μυθιστορήματος. Σήμερα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Σίμο Κερασίδη μέσα από μια λογοτεχνική μονογραφία δουλεμένη και διασταυρωμένη με στοιχεία και γεγονότα όχι όμως χωρίς αγάπη, έστω ανεκπλήρωτη, μιας και η συνάντηση του συγγραφέα με τον αγωνιστή Κερασίδη δεν έγινε ποτέ γιατί η ζωή έτσι το αποφάσισε,. Εντούτοις η γραφή ξέρει πάντα τον τρόπο να μεταμορφώνει τα αδύνατα σε δυνατά και προπαντός σε θαυμαστά." Ισίδωρος Ζουργός (συγγραφέας)
"Παρασυρμένος από την αφήγηση ένοιωθα την ένταση να διαστέλλει τις φλέβες μου, καθώς ο χρόνος έτρεχε μέσα στις λέξεις του βιβλίου...
Αφουγκραζόμουν πίσω από τους υγρούς τοίχους τους ψίθυρους των φυλακισμένων. Άκουγα το τρεχαλητό των κυνηγημένων μπλεγμένο με το λαχάνιασμα να ηχεί στο σκοτεινό καλντερίμι. Αισθανόμουν την αισιοδοξία να συνθλίβει την απογοήτευση και να σπέρνει ελπίδες ζωής.
Γνώρισα το τίμημα ενός άνισου αγώνα τους και τις κρυφές σελίδες της δύσμοιρης Ιστορίας μας.
Έκλεισα το βιβλίο και υποκλίθηκα με απέραντο σεβασμό, στο μεγαλείο των ανυστερόβουλων αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης." Βασίλης Γ. Χατζηβασιλείου (συγγραφέας)