Με την έκδοση του έργου καλύπτεται ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό: η κατ’ άρθρο ερμηνεία του περίφημου Ν. 2472/1997, για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Το βιβλίο περιέχει εκτενέστατο σχολιασμό των 26 άρθρων του Νόμου, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις 7 τροποποιήσεις στις οποίες υποβλήθηκε (ως το 2003). Στην ανάλυση κάθε άρθρου παρατίθεται όλη η σημαντική νομολογία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και των δικαστηρίων της χώρας, ως το 2004, καθώς και σχετικές βιβλιογραφικές και αρθρογραφικές παραπομπές.
Η χρησιμότητα του βιβλίου είναι τεράστια για το νομικό της «πράξης», καθώς παντού υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στον πρόλογό τους. Το έργο απευθύνεται επίσης και στον θεωρητικό, καθώς ο κατ’ άρθρο σχολιασμός κατατείνει στην κριτική θεμελίωση των επιλογών του Έλληνα (συνταγματικού και κοινού), καθώς και του κοινοτικού (ενόψει της σχέσης του Νόμου προς την Οδηγία 95/46/ΕΚ και το άρθρο 286 ΣυνθΕΚ) νομοθέτη.
Καινοτομίες του βιβλίου αποτελούν η ρητή και εκτεταμένη εφαρμογή της ερμηνευτικής αρχής «εν αμφιβολία, υπέρ του υποκειμένου των δεδομένων», η υποβολή του Ν. 2472/1997 σε σύμφωνη προς το αναθεωρημένο Σύνταγμα και το κοινοτικό κεκτημένο ερμηνεία, η παράθεση των έντυπων φορμών γνωστοποίησης επεξεργασιών και αρχείων που υποβάλλονται ενώπιον της Αρχής, καθώς και των φορμών αιτήσεων έκδοσης των αδειών, με τις οποίες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ένα αναλυτικό ευρετήριο όρων συμπληρώνει το έργο, καθιστώντας άμεσο τον εντοπισμό κάθε ζητήματος που διέπεται από το Νόμο, με την αντίστοιχη λέξη-κλειδί. Το βιβλίο προλογίζει ο κ. Κώστας Δαφέρμος, πρώτος Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και τ. Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.