Οι πρακτικές ασκήσεις θεωρούνται δόκιμο και αναγκαίο εργαλείο για τη διδασκαλία του δικαίου. Ωστόσο, η έκδοση Πρακτικών θεμάτων συνταγματικού δικαίου δεν είναι συνηθισμένη, καθώς το αντικείμενό του συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και έτσι οι υποθέσεις εργασίας στο πεδίο του συχνά να φαίνονται φτωχές. Πάντως, τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του πολιτεύματος ανέδειξαν τα σημαντικότερα ζητήματα της συνταγματικής οργάνωσης της ελληνικής δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, την αυξανόμενη επίδραση του συνταγματικού δικαίου στη νομική θεωρία και πράξη. Η επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, οι όροι λειτουργίας των υπηρεσιών της, οι γονικές σχέσεις, ακόμη και η νομιμότητα της άδειας ενός καταστήματος αξιολογούνται και με κριτήρια συνταγματικού δικαίου.
Η εξέλιξη αυτή διαφοροποιεί τις διδακτικές ανάγκες του συνταγματικού δικαίου, αλλά και τις εξεταστικές διαδικασίες, τόσο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (προαγωγικές, κατατακτήριες εξετάσεις), όσο και στους διαγωνισμούς που αφορούν τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Η παρούσα έκδοση προσπαθεί να ανταποκριθεί στις παραπάνω ανάγκες. Η προσέγγιση κλασικών ζητημάτων του συνταγματικού δικαίου βοηθά την εξοικείωση του αναγνώστη με τα βασικά ερωτήματα του πολιτειολογικού προβληματισμού , ενώ η διερεύνηση προβλημάτων που έχει αναδείξει η πολιτική και νομολογιακή πράξη σκιαγραφεί τη σύγχρονη λειτουργία των συνταγματικών αρχών και κανόνων. Οι 50 ασκήσεις συνοδεύονται από κατευθύνσεις για απάντηση, οι οποίες, με τη σειρά τους, καθοδηγούν στον εντοπισμό των κρίσιμων παραμέτρων του εξεταζόμενου παραδείγματος και διευκολύνουν τη διαδικασία της υπαγωγής.
Τέλος, η έκδοση συμπληρώνεται με μικρό αριθμό σημαντικών δικαστικών αποφάσεων που είτε δίνουν αφορμή για τη διατύπωση ερωτημάτων είτε σχολιάζονται με σύντομες παρατηρήσεις.