Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο τα ένδικα μέσα. Η αφορώσα τα ένδικα μέσα ποινικοδικονομική ύλη και ποσοτικά εκτεταμένη και ερμηνευτικά δυσπρόσιτη είναι. Και αυτό γιατί η μεν νομολογιακή και θεωρητική επεξεργασία της διαρκώς πυκνώνει, το δε αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο συνεχώς μεταβάλλεται. Έτσι, κάθε νέα συγγραφική προσπάθεια δεν μπορεί παρά και εργώδης και επίπονη να εμφανίζεται. Ειδικότερα, στα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του ποινικού δικονομικού δικαίου από μέρους της επιστήμης στη χώρα μας βαίνει, ποιοτικά και ποσοτικά, διαρκώς αυξανόμενη. Οι παλιότεροι, εγνωσμένου κύρους και αναμφισβήτητης ωριμότητας, θεωρητικοί μας έχουν να επιδείξουν βαρυσήμαντες συμβολές στην προαγωγή του κλάδου. Το παράδειγμά τους έχουν ακολουθήσει πολλοί νεότεροι, ικανοί και άξιοι, επιστήμονες, δίνοντας, με πολυάριθμες ενασχολήσεις όχι μόνον σε επίπεδο μελετών αλλά και σε επίπεδο μονογραφιών, νέα διάσταση στο συγκεκριμένο χώρο.
Εξάλλου, στο ίδιο χρονικό διάστημα η παραγωγή της νομολογίας των ποινικών μας δικαστηρίων, ιδιαίτερα αυτή του Ανώτατου Ακυρωτικού μας δικαστηρίου (και σε επίπεδο Τμημάτων και σε επίπεδο Ολομέλειας), ήταν εξαιρετικά πλούσια. Αξίζει να σημειωθούν δύο βασικά της γνωρίσματα: πρώτον, ο πολυφωνικός και συχνά μεταβαλλόμενος χαρακτήρας της, γεγονός που αποδεικνύεται από την έλλειψη ομοφωνιών στη λήψη των αποφάσεων και την ανατροπή λύσεων που λίγο πριν είχαν υιοθετηθεί δεύτερον, η παρουσίασή της στο νομικό τύπο με κριτική μορφή, αφού η δημοσίευση των σχετικών δικαιοδοτικών κρίσεων συνοδεύεται κατά κανόνα από θεωρητικές παρατηρήσεις.
Τέλος, ο ποινικός δικονομικός μας νομοθέτης καθημερινά επιβεβαιώνει ότι είναι, πέραν από κάθε αμφιβολία, άξιος του ονόματός του. Σεβόμενος ευλαβικά την παράδοση που ο ίδιος δημιούργησε... πολλαπλασίασε γεωμετρικά την παραγωγή του, καθιστώντας έτσι τον μεν Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχεδόν αγνώριστο, το δε νομικό κόσμο της χώρας ιδιαίτερα ανασφαλή.
Μέσα από τις παραπάνω δυσκολίες, περνά και η παρούσα προσπάθεια. Το σύνολο της ύλης των ενδίκων μέσων προβλέπεται να καλυφθεί με τρεις τόμους: Ο πρώτος (Ι) περιλαμβάνει την εισαγωγή, το παραδεκτό και τα αποτελέσματα του ενδίκου μέσου ο δεύτερος (ΙΙ), τα ένδικα μέσα (έφεση - αναίρεση) κατά βουλευμάτων και ο τρίτος (ΙΙΙ), τα ένδικα μέσα (έφεση - αναίρεση) κατά αποφάσεων.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]