Το μείζον αυτό ιστορικό έργο έχει αναγνωριστεί ως σημείο καμπής στη μελέτη μιας από τις πιο σημαντικές και μακρόβιες αυτοκρατορίες των νεότερων χρόνων. Πέντε διακεκριμένοι μελετητές αφιέρωσαν δέκα χρόνια σ` αυτό το συλλογικό εγχείρημα, που ξεπερνάει τις χίλιες σελίδες, με έναν φιλόδοξο στόχο: να παρουσιάσουν σφαιρικά όσο και διεξοδικά την κοινωνική και οικονομική ιστορία των οθωμανικών περιοχών, από τις απαρχές της αυτοκρατορίας, γύρω στο 1300, μέχρι τις παραμονές της κατάρρευσής της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά τον πρώτο τόμο που, γραμμένος από τον Χαλίλ Ιναλτζίκ, κάλυπτε τους τρεις πρώτους αιώνες, ο δεύτερος αυτός τόμος, γραμμένος από τη Σουράγια Φαρόκι, τον Μπρους ΜακΓκόουαν, τον Ντόναλντ Κουάτερτ και τον Σεβκέτ Παμούκ, παρακολουθεί τη συνέχεια μέχρι το 1914. Κάθε τόμος διερευνά τις εξελίξεις στη δημογραφία, το εμπόριο, τις μεταφορές, τη βιοτεχνία, τη γαιοκτησία και την οικονομία, αναδεικνύοντας τις δομές και τις αλλαγές, τις κρίσεις και τις μεταρρυθμίσεις, που καθόρισαν την πορεία της αυτοκρατορίας. Τα εκτενή συνοδευτικά υλικά (χάρτες, πίνακες, κατάλογοι, χρονολόγια, γλωσσάρια, βιβλιογραφίες και ευρετήρια) συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της εικόνας και υποδεικνύουν κατευθύνσεις περαιτέρω μελέτης.
Χάρη στο εύρος και την πληρότητα των αναλύσεών του, το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο για κάθε ερευνητή του οθωμανικού παρελθόντος, αλλά και πολύτιμο για όποιον ενδιαφέρεται να κατανοήσει τις σύγχρονες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.