Οι περίφημες ιστορίες του Μινχάουζεν, του μεγαλύτερου και διασημότερου ψεύτη όλων των εποχών, εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1785 στην Αγγλία, ανώνυμα, από τον Ρούντολφ Έρικ Ράσπε (1739-1794). Ο ήρωας αυτών των ιστοριών ήταν υπαρκτό πρόσωπο - ο βαρόνος Κάρολος Φρειδερίκος Ιερώνυμος φον Μινχάουζεν (1720-1797), ένας άνθρωπος που το ταλέντο του στην αφήγηση φανταστικών περιπετειών ήταν ευρύτατα γνωστό. Η συλλογή των ιστοριών του Ράσπε μεταφράστηκε στα γερμανικά από τον ποιητή Γκόττφριντ Άουγκουστ Μπύργκερ (1747-1794) και εκδόθηκε το 1786. Οι γεμάτες αδιανόητες ψευδολογίες αυτές ιστορίες μετατράπηκαν με την πάροδο του χρόνου σε δημοφιλέστατο λαϊκό ανάγνωσμα. Ειδικά τον 19ο αιώνα ο Μινχάουζεν ήταν κλασικός: σχεδόν δεν περνούσε χρόνος χωρίς να εμφανιστεί κάποια καινούργια έκδοσή του. Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν και εικονογράφησαν τις γοητευτικότατες ιστορίες του. Ένας απ αυτούς, ο σπουδαιότερος ίσως, είναι ο Γκουστάβ Ντόρε, που οι εκπληκτικές ξυλογραφίες του κοσμούν αυτή την έκδοση - η μάλλον ξαναδιηγούνται χωρίς λόγια, με την ευγλωττία της εικόνας, τις ιστορίες. Τον 20ό αιώνα οι περιπέτειες του Μινχάουζεν δεν μπορούσαν βέβαια ν` αφήσουν ασυγκίνητη και την καινούργια τέχνη των κινούμενων εικόνων, τον κινηματογράφο.
Ο πραγματικός Μινχάουζεν γεννήθηκε στο Ανόβερο. Υπηρέτησε ως μισθοφόρος αξιωματικός του ιππικού στο ρωσικό στρατό, πήρε μέρος στις εκστρατείες του 1740 και του 1741 εναντίον των Τούρκων και αποστρατεύθηκε το 1760. Ύστερα εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του και περνούσε τον καιρό του διηγούμενος σε παρέες φίλων τις περιπέτειες του, που η αχαλίνωτη φαντασία του τις διάνθιζε με τις απίστευτες υπερβολές που τις έκαναν αξιαγάπητες.
Οι ιστορίες του περιφρονούν τους κανόνες της λογικής, υπερβαίνουν τους νόμους της επιστήμης, αδιαφορούν για τα όρια του πιθανού. Τα πάντα μπορούν να συμβούν - και συμβαίνουν. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, όλα τα γνωστά μας από την εμπειρία πράγματα πάνε περίπατο κι έρχονται τα πάνω κάτω. Βρισκόμαστε πια στο βασίλειο του Μινχάουζεν, σ` ένα μαγικό κόσμο που επαναστατεί ενάντια στην καταπίεση και στην πλήξη της πραγματικότητας και της λογικής. Οι πιο απίθανες τερατολογίες παρουσιάζονται με αθωότητα και αφέλεια σαν τα φυσικότερα πράγματα του κόσμου, και πρέπει να είσαι παιδί, ποιητής ή Μινχάουζεν για ν` αξιωθείς να τα γνωρίσεις. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]