Πολλοί έχουν πει ότι διανύουμε τη «δεκαετία του νου». Πράγματι, οι εξελίξεις στην έρευνα στον τομέα των νευροεπιστημών τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα είναι αλματώδεις.
Οι νευροεπιστήμες είναι ένας όρος ευρύς που καλύπτει τομείς όπως η βιολογία, η ψυχολογία, η νευρολογία, η ψυχιατρική, η φιλοσοφία και ταυτόχρονα περιλαμβάνει την ανατομία, τη φυσιολογία, τη μοριακή βιολογία και τη γενετική.
Ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί πλέον μια ιδιαιτέρως κερδοφόρα βιομηχανία με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο φορέα. Είναι αλήθεια ότι τα βήματα που έχουν γίνει στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι τεράστια, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι η πρόοδος συνοδεύεται πάντα από την ευθύνη, την αντίθεση και το δίλημμα.
Το βιβλίο «Οι Νέες Επιστήμες του Εγκεφάλου: Κίνδυνοι και Προοπτικές» εξετάζει τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων στις νευροεπιστήμες από την πλευρά του αισθήματος της ατομικής και προσωπικής ευθύνης. Εγείροντας το κρίσιμο ερώτημα προς τα πού κατευθύνεται σήμερα η έρευνα στις επιστήμες του εγκεφάλου, αναταράζει τα νερά προτρέποντας σε μια κριτική ανάγνωση των εξελίξεων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]