ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Ποίηση είναι μια λέξη συνώνυμη με τη Δημιουργία. Αλλά, γιατί απ' όλες τις τέχνες και τις επιστήμες του ανθρώπου, ο έντεχνος λόγος έχει το προνόμιο να λέγεται Ποίηση και ο λειτουργός της, Ποιητής;
Νομίζω, πρόκειται για έναν θεμελιώδη διαχωρισμό, ανάμεσα στην ιδιότητα του ποιητή και σ' όλες τις άλλες ανθρώπινες ιδιότητες. Έναν διαχωρισμό που ανταποκρίνεται στον διπλό τρόπο πού έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε το αντικείμενο: Τον ανιδιοτελή και τον χρησιμοθηρικό. Γι αυτό κι ο παραπάνω διαχωρισμός θα πρέπει να έχει την αρχή του από πολύ παλιά. Ίσως, από τότε πού ο άνθρωπος πρωτοκοίταξε τον κόσμο, πού συνειδητοποίησε την καταστροφική του δύναμη πάνω στα πράγματα και τούς άλλους και φοβήθηκε. Περιέβαλε, τότε, τον Ποιητή και το λειτούργημά του με ιερότητα, σαν δύναμη αντισταθμιστική. Και πραγματικά, όσο απομακρυνόμαστε απ' τις αρχαϊκές κοινωνίες προς τούς νεώτερους χρόνους, τόσο βλέπουμε τον Κόσμο -κατά το βαθμό πού ο ρόλος του ποιητή περιορίζεται σε σημασία- ν' αρχίζει να κυριαρχείται από το κερδοσκοπικό πνεύμα και να οδηγείται βαθμιαία στη χρεωκοπία.
Το 'τερατώδες' της εποχής μας είναι γέννημα της χρησιμοθηρικής μας αντίληψης του κόσμου, ταυτόσημης με το πνεύμα της εκμετάλλευσης. Και, να, λοιπόν, πού σε μιαν εποχή πέρα για πέρα χρησιμοθηρική, ψυχρά ωφελιμιστική κι απάνθρωπη, οι νέοι άνθρωποι στον τόπο μας, αρχίζουν ν' αποζητούν αυτό πού φαίνεται το λιγώτερο χρήσιμο: Την Ποίηση και τον Ποιητή. Μέσα σ' έναν κόσμο οικοδομημένον πάνω στην υλική δύναμη, ο ποιητής σήμερα, μαθαίνει ξαφνικά, ότι τον χρειάζονται. Που σημαίνει ότι ο νέος άνθρωπος θέλει να ξαναδεί τον Κόσμο από την αρχή με το καθαρό του βλέμμα, δηλαδή το βλέμμα του Ποιητή. Ξαναμαθαίνοντας οι άνθρωποι να κοιτάζουν τα πράγματα και αλλήλους με τα μάτια του Ποιητή, ίσως τότε, μπορέσουν ν' αποκαταστήσουν τον Κόσμο στην πρωταρχική του ομορφιά και ιερότητα.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.