1946: Η απαρχή της εποχής των υπολογιστών. Τα πιο λαμπρά μυαλά του 20ού αιώνα συγκεντρώνονται στο αναγνωρισμένου κύρους Ινστιτούτο Ανώτερων Μελετών του Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα ανεξάρτητο ίδρυμα αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στην αναζήτηση της καθαρής γνώσης. Για τα εξέχοντα μέλη το Ινστιτούτο είναι ένας παράδεισος της διανόησης, προστατευμένος από τις έγνοιες και τις συμφορές του έξω κόσμου.
Όμως... ακόμη και στον «παράδεισο» υπάρχουν ανησυχίες. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν - ο σπουδαιότερος φυσικός του 20ού αιώνα - εκμυστηρεύεται στον Κουρτ Γκέντελ, τον μαθηματικό της λογικής, τον προβληματισμό του για τα «παγκόσμια μυστικά» που κρύβει η σύγχρονη επιστήμη. Ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ - ο πατέρας της αμερικανικής ατομικής βόμβας - έχει να αντιμετωπίσει τον Τζον φον Νόιμαν - τον πολυμαθή Ουγγροαμερικανό που ανέπτυξε τη θεωρία παιγνίων και τον ψηφιακό υπολογιστή - μετά τις δηλώσεις του ότι ο υπολογιστής του δεν είναι προς πώληση αλλά προς εξυπηρέτηση των επιστημονικών ερευνών. Ο Λιούις Λ. Στράους - εύπορος τραπεζίτης της Ουόλ Στριτ - οραματίζεται το μέλλον της Αμερικής επενδύοντας στα σχέδια του φον Νόιμαν.
Η αξιοσέβαστη ομάδα, έχει να διαφωνήσει σε πολλά: από την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική λογική και τη βιολογία ως τη φυσική, τη δομή των οικονομικών συστημάτων και την ισχύ της ανθρώπινης νόησης. Όλοι τους, όμως, «αποκαλύπτονται» μπροστά στο αμείλικτο ερώτημα: που βρίσκονται τα όρια της επιστημονικής γνώσης;
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]