Η οικογενειακή νοσηλευτική αποτελεί κλάδο της επιστήμης της νοσηλευτικής με ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, βασισμένο στις νοσηλευτικές θεωρίες και στις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την "οικογένεια", εφαρμοσμένο μέρος με πρακτικά "εργαλεία" που έχουν αναπτυχθεί από τους οικογενειακούς νοσηλευτές για διευκόλυνση της εργασίας τους και πεδίο εφαρμογής ολόκληρη την κοινότητα. Μπορεί δηλαδή να εφαρμοσθεί μέσα σε πολλές δομές του συστήματος παροχής φροντίδας υγείας. Δεν αποτελεί, λοιπόν, απλώς "κοινή λογική" ή θεώρηση της οικογένειας ως μέσου για την επίτευξη της υγείας των ατόμων. Η οικογενειακή νοσηλευτική είναι μια ειδίκευση όπου νοσηλευτές και οικογένειες συνεργάζονται, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το κάθε μέλος της οικογένειας προσαρμόζεται με επιτυχία και αποτελεσματικά στην υγεία αλλά και στην αρρώστια και τελικά το οικογενειακό σύστημα επιτυγχάνει ένα νέο επίπεδο αρμονικής λειτουργίας.
Το συγκεκριμένο πόνημα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Αθηνάς Καλοκαιρινού-Αναγνωστοπούλου και της υποψήφιας Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κλινικής Εκπαιδεύτριας Νοσηλευτικής κας Μαρίας Αθανασοπούλου-Βουδούρη, έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική νοσηλευτική βιβλιογραφία. Διαπραγματεύεται τη νοσηλευτική φροντίδα της οικογένειας βασιζόμενο σε αποτέλεσμα ώριμων σκέψεων και βιωματικών εμπειριών σχετιζόμενων με δουλειά συνολικής και συστηματικής συνεργασίας ανθρώπων διαφορετικών ακαδημαϊκών και κλινικών επιπέδων.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή πληροφοριών και άριστος οδηγός φροντίδας όχι μόνο στους κλινικούς της νοσηλευτικής, αλλά και στους ακαδημαϊκούς και φυσικά στους σπουδαστές. Ιδιαίτερα οι σπουδαστές θα ανακαλύψουν ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πρότυπο μέσο προσέγγισης και φροντίδας όχι ενός ασθενή κάθε φορά, αλλά μιας μικρογραφίας της κοινωνίας που αποτελεί μάλιστα τα κύτταρά της, δηλαδή μιας οικογένειας.