Τα "Λαυρεωτικά", η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλοϊταλική εταιρεία Roux et Cie για την εκμετάλλευση των εκβολάδων του Λαυρίου, αποτέλεσαν το υπ` αριθμόν ένα ζήτημα της επικαιρότητας της ελληνικής κοινωνίας και του Τύπου από το 1869 έως το 1873. Η διένεξη, αφού προκάλεσε την επέμβαση της γαλλικής και της ιταλικής κυβέρνησης και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, λύθηκε με την αγορά όλων των δικαιωμάτων επί των σκωριών και εκβολάδων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας από Ελληνες κεφαλαιούχους με επικεφαλής τον Ανδρέα Συγγρό. [...]
Μέσα από τις σελίδες τού "Ε Ιστορικά" παρουσιάζεται η λειτουργία της ελληνικής και της γαλλικής μεταλλευτικής εταιρείας του Λαυρίου, σκιαγραφείται η ζωή των μεταλλωρύχων και αποδίδεται παραστατικά ο πυρετός διαβουλεύσεων και αντεγκλήσεων για το επίμαχο θέμα των εκβολάδων και σκωριών του Λαυρίου μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Παράλληλα, φωτίζεται η προσωπικότητα του επιχειρηματία Ανδρέα Συγγρού, εκπροσώπου του ομογενειακού κεφαλαίου.
Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Γιώργος Καραγιάννης, "Τα Λαυρεωτικά `καθρέφτης` της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα"
- Λήδα Παπαστεφανάκη, "`Ο αμείλικτος μόλυβδος...`. Στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία και μεταλλουργεία του Λαυρίου το 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα"
- Γιούλη Κόκκορη, "Το Λαύριον υπόσχεται μέλλον ευτυχέστερον δια τον τόπον..."
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Ο Ανδρέας Συγγρός και `Η ωραία Ελλάς`..."
- Γιώργος Ν. Δερμάτης, "Η μεταλλευτική και μεταλλουργική βιομηχανία του Λαυρίου, 1865-1990: το μαύρο φως"