Η Κνωσός βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου -περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο- επάνω στο ύψωμα της Κεφάλας κοντά στον ποταμό Καίρατο (το σημερινό Κατσαμπά) και ανάμεσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια.
Είναι το πιο γνωστό, το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο προσιτό μέρος της Κρήτης. Και μία μόνο μέρα αν έχει κανείς στη διάθεσή του, μπορεί να επισκεφτεί το ανάκτορο της Κνωσού και το Μουσείο του Ηρακλείου και να φύγει από την Κρήτη με μια γενική ιδέα του αρχαίου πολιτισμού.
Η Κνωσός ήταν η σπουδαιότερη πόλη της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια. Εκατό πόλεις αναφέρει ο Όμηρος πως υπήρχαν στην Κρήτη στα χρόνιο του Τρωϊκού πολέμου και αναφέρει πρώτα την Κνωσό και ύστερα τη Γόρτυνα, τη Μίλητο, τη Φαιστό και άλλες. Ονομάζει την Κνωσό `ευρεία` και `μεγάλη πόλη` και μας λέει ότι βασιλιάς της ήταν ο Μίνως.
Με τις μεγάλες ανασκαφές, που έγιναν στην Κρήτη από το τέλος του 19ου αιώνα και ύστερα, ήρθαν στο φως τα λείψανα ενός μεγάλου πολιτισμού, που είναι ο πρώτος πολιτισμός υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη και που τοποθετείται περίπου στα χρόνια 2800 έως 1000 π.Χ. Ο Arthur Evans, ο Άγγλος ανασκαφέας της Κνωσού, τον ονόμασε Μινωικό πολιτισμό, από το όνομα του θρυλικού Μίνωα. Κέντρο του Μινωικού πολιτισμού υπήρξε η Κνωσός, όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν το ίδιο το παλάτι του βασιλιά Μίνωα με τις πλούσιες αποθήκες, τα βασιλικά διαμερίσματα, τους λατρευτικούς χώρους, τη μεγάλη κεντρική αυλή και τέλος την αίθουσα του θρόνου, όπου ανακαλύφθηκε και ο `θρόνος του Μίνωα`, ο παλιότερος θρόνος στην Ευρώπη.
Σκοπός του Οδηγού είναι να βοηθήσει τον επισκέπτη να βρει το δρόμο του μέσα στο εξαιρετικά πολύπλοκο ανάκτορο της Κνωσού. Να του δώσει τη γενική εικόνα του ανακτόρου, όπως ήταν στην ακμή του, και να εξηγήσει τη χρήση του κάθε χώρου, όπου αυτό είναι δυνατό. Επειδή όμως για να καταλάβει κανείς το ανάκτορο πρέπει να το τοποθετήσει στο ιστορικό του πλαίσιο, σ` αυτόν τον Οδηγό επιχειρείται να δοθεί στον αναγνώστη και μια γενικότερη εικόνα του Μινωικού κόσμου. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]