Η δραστική βελτίωση του επιπέδου ζωής το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα είχε - εκτός των άλλων - ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση της αξίας των περιουσιών που μεταβιβάζονται από τις παλαιότερες γενιές στις νεότερες μέσω της κληρονομικής διαδοχής. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γενιές διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγαλύτερης αξίας από ό,τι οι αντίστοιχες πριν από πενήντα χρόνια και αυτό έχει ως συνέπεια το αυξημένο ενδιαφέρον τους για την τύχη των περιουσιών αυτών μετά τον θάνατό τους.
Η ανελαστικότητα που χαρακτηρίζει την εξ αδιαθέτου διαδοχή τους ωθεί να επιλέξουν την λύση της διαθήκης, η οποία καλείται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ομαλή μετάβαση - άρα και στην διατήρηση - των οικονομικών αξιών που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Το έργο αυτό εκθέτει το δίκαιο που ρυθμίζει τον θεσμό της διαθήκης. Η παρουσίαση του δικαίου των διαθηκών γίνεται κατ` άρθρο και εμπλουτίζεται με πρόσφατη, αλλά και παλαιότερη νομολογία. Έμφαση δίνεται σε επιμέρους ρυθμίσεις, η ερμηνεία των οποίων απασχόλησε για χρόνια τα δικαστήρια. Ζητήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου αναλύονται διεξοδικά στα αντίστοιχα άρθρα. Επίσης γίνεται εκτενής ανάλυση των μεταβολών που επέφερε στις σχετικές με το δίκαιο των διαθηκών ρυθμίσεις του Αστικού Κώδικα ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.
Ο κύριος προσανατολισμός του έργου αυτού είναι πρακτικός. Φιλοδοξεί να προσφέρει βοήθεια στον νομικό της πράξης τόσο μέσω της παράθεσης της ερμηνείας του ισχύοντος δικαίου όσο και μέσω της νομολογίας. Η συστηματική παρουσίαση της νομολογίας δεν περιορίζεται μόνο στις αρεοπαγιτικές αποφάσεις, αλλά επεκτείνεται και σε αυτήν των κατωτέρων δικαστηρίων δίνοντας μια συνολική εικόνα της εφαρμογής του δικαίου των διαθηκών από την ελληνική έννομη τάξη. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]