Ιδεολογία κατά ρεαλισμού
Η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα 1963-1976
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-269-2
Πόλις, Αθήνα, 5/2010
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 20.19 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 537 γρ, 431 σελ.
Περιγραφή

Σε έναν κόσμο που υφίστατο δραματικές αλλαγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέγγισαν την Ελλάδα με όρους του παρελθόντος. Στρατιωτικοποίησαν πλήρως τη σχέση τους με την Αθήνα και υποστήριξαν το καθεστώς με αντάλλαγμα μια εύθραυστη σταθερότητα, όπως απέδειξε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Εντέλει, η πτώση της χούντας έφερε στην εξουσία εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες επεδίωκαν να εμποδίσουν.

Το βιβλίο αναλύει την πολιτική των ΗΠΑ από την οπτική των διεθνών σχέσεων, συνδέοντας το βασικό του θέμα, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με την εν γένει εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε μια σημαντική περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Κι αυτό, προκειμένου να ιδωθεί το θέμα και από την πλευρά μιας υπερδύναμης, παράλληλα με την περιφερειακή του προσέγγιση.

Η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα υπαγορεύθηκε μόνο και πάντα από ορθολογικούς υπολογισμούς συμφέροντος; Υπήρξε ο αντικομμουνισμός ως συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας στρατηγικής ανάσχεσης της σοβιετικής ισχύος η μόνη σταθερά της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή; Η συντήρηση και ενθάρρυνση από αμερικανικής πλευράς του εμφυλιοπολεμικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα επιβαλλόταν από τις συνθήκες και τις αλλαγές στις σχέσεις των δύο συνασπισμών, ιδιαίτερα την εποχή της Ύφεσης; Επηρέασαν, και πώς, οι απόψεις των βασικών διαμορφωτών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής την πολιτική απέναντι στην Ελλάδα; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που αποπειράται να απαντηθούν.