Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι να διερευνήσει τα αρχαιολογικά και φιλολογικά ίχνη εγκατάστασης των Ιουδαίων στην Ελλάδα κατά την ελληνιστική εποχή και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Ακόμα, να διαπιστώσει και να μελετήσει τις συνθήκες προσαρμογής τους στο ελληνιστικό πολιτικό και θρησκευτικό περιβάλλον, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις και τα σημεία συνάντησης στους τομείς αυτούς, που προετοίμασαν το έδαφος για το χριστιανισμό.
Η έρευνα πραγματοποιείται στις πόλεις της Β΄ περιοδείας του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, δηλαδή στους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Αθήνα και την Κόρινθο. Η επέκταση της έρευνας στο νησί της Δήλου δικαιολογείται από το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη εποχή το νησί ήταν αθηναϊκό έδαφος, Επίσης, στη Δήλο βρίσκεται και η αρχαιότερη συναγωγή στον κόσμο, που έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα.
Λόγω της πρωτοτυπίας του θέματος, όσον αφορά στην Ελλάδα, οι δυσκολίες στην εύρεση και διαχείριση του υλικού είναι τεράστιες. Η ένδεια των φιλολογικών πηγών σε συνδυασμό με την ένδεια δημοσιεύσεων σχετικού αρχαιολογικού υλικού επέτειναν τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες.
Όμως, η συνεχής και αναλυτική μελέτη των πηγών και των ιστορικών γεγονότων μας βοηθούν να γίνει κατανοητή η πολιτική και πολιτειακή οργάνωση και η θρησκευτική ζωή των ιουδαϊκών κοινοτήτων στην Ελλάδα, κατά τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους. [...]
(από τον πρόλογο της συγγραφέως)